Bihoreanul Cseke Attila, vânat de parte din presa centrală pentru că „s-a atins” de 67 de spitale din ţară pe care le-a reprofilat, a evitat să spună dacă intenţionează sau nu să ia măsuri mai dure de eficientizare a sistemului sanitar prin transformarea spitalelor din teritoriu în ambulatorii şi reducerea în acest fel a costurilor medicale şi de regie. În schimb, Cseke a declarat că noua clasificare a spitalelor va oferi însă finanţare mai mare spitalelor mari.
Cseke nu a dorit să detalieze dacă a cerut sau nu colegilor din Guvern repararea mai rapidă a drumurilor, pentru înlesnirea accesului şi micşorarea timpilor de ajungere la cazurile grave ale maşinilor de urgenţă. „Vă dau un răspuns de politician”, a spus Cseke, care a declarat că „nu îi place să-şi dea cu părerea la alţi miniştri, dar infrastructura e o problemă”.
Posibil
Referitor la posibile modificări ale legislaţiei sanitare care să permită motivarea medicilor de familie şi a celor din ambulatoriu, cu scopul reducerii internărilor nejustificate, Cseke a relatat că „nu se poate face o politică coerentă” atâta vreme cât Casa de Asigurări nu trage la aceeaşi căruţă cu Ministerul Sănătăţii. Motiv pentru care, a spus Cseke, din 2012, medicii de familie din centrele de permanenţă vor fi plătiţi de către direcţiile sanitare, de la Ministerul Sănătăţii.
Ministrul Sănătăţii, bihoreanul Cseke Attila, a inspectat din nou cele două spitale orădene şi spitalul din Aleşd. Ministrul a inaugurat vineri finalizarea lucrărilor de reparaţii în corpul principal al Spitalului Municipal Curteanu, a secţiilor de maxilo-faciale, ORL, neurochirurgie şi oftalmologie de la Spitalul Judeţean, precum şi secţiile de chirurgie generală şi obstetrică-ginecologie de la Aleşd.
83 de milioane
La o contabilitate sumară, Ministerul a dat 83 de milioane lei noi spitalelor bihorene din 2006 încoace.
Spitalul Judeţean a primit de la MS în 2006 – peste trei milioane lei, în 2007 – peste opt milioane lei, în 2008 – 3,6 milioane lei, în 2009 – peste două milioane lei, în 2010 – peste patru milioane lei, iar în primele patru luni din acest an – peste nouă milioane lei. Spitalul Curteanu a primit în 2006 – 2,7 milioane lei, în 2007 – 7,1 milioane lei, în 2008 – 1,5 milioane lei, în 2010 – 6,2 milioane lei, iar în primele patru luni din acest an – 12,8 milioane lei.
Ministrul Sănătăţii a mărturisit că anul trecut în vară nu credea că va mai fi şi în acest an ministru şi că va susţine şi de acum Bihorul. Cseke a declarat că celor care îl critică pentru sumele mari date Sănătăţii bihorene – le va răspunde mereu că judeţele de pe fâşia de vest a ţării trebuie finanţate pentru a contracara „pericolul” tranfrontalier. Şi din acest motiv, Bihorul a cunoscut un ritm mai alert de dotare şi restructurare a sistemului sanitar, a adăugat Cseke.
O.Ş.
Citiți principiile noastre de moderare aici!