Firma care a înființat Căsuța Happy Kids din Cartierul Europa a funcționat din 2017, potrivit site-ului totalfirme.ro, sub denumirea Asociația Happy Kids Center. Aceasta avea ca obiect de activitate „activități de îngrijire zilnică pentru copii”. În primii doi ani de la înființare, societatea nu a raportat operații financiare.
[eadvert]
În anul 2019 a înregistrat primele venituri, aproximativ 240.000 de lei și un profit net de peste 55.000 de lei.
În 2022, veniturile au ajuns la aproape un milion de lei (o creștere de aproape 80%) și un profit net de aproape jumătate de milion de lei (creștere de peste 146%). Începând cu anul 2023, Căsuța Happy Kids a trecut pe o altă firmă, Pragmatic Emotion & Comunication SRL și și-a schimbat obiectul de activitate. Cu sediul social pe strada Cuza Vodă, domeniul principal de activitate al firmei era „Alte forme de învățământ” (cod CAEN 8559), având doi fondatori, Lorena Teoran și Simona Sitov, aceasta din urmă fiind și administrator.
Unitatea, neacreditată și neautorizată. Cine e de vină?
După incidentul de la grădiniță, Jurnal bihorean a încercat să afle care sunt autoritățile care ar fi trebuit să controleze activitatea firmei și să se asigure că respectă legislația în vigoare. Însă, încă din primele zile după incident, responsabilitatea a fost pasată dintr-o parte în alta. Inițial, chestionată, Poliția a precizat că nu a demarat o anchetă, deoarece copilul nu murise în urma incidentului. Instituția a revenit după câteva ore cu un comunicat în care anunța că s-au autosesizat și au deschis un dosar penal pentru vătămare corporală din culpă. Ulterior, după ce băiețelul a murit la spital, parchetul a schimbat încadrarea în ucidere din culpă.
Cu toate că acolo activau educatoare fără acte de muncă, Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor nu a fost în control niciodată, potrivit informațiile furnizate de Marius Rotar, șeful instituției. Iar reprezentanții Inspectoratului Școlar Bihor s-au „spălat” repede pe mâini de culpă, având în vedere că unitatea nu era acreditată sau în curs de autorizare, prin urmare nu era responsabilitatea lor.
Fără autorizații DSP și ISU
Astfel, din 2017 și până la incidentul din această lună, Căsuța Happy Kids a reușit să funcționeze fără autorizații, fără acreditări, cu cadre angajate la negru, sub denumirea de „grădiniță” (potrivit paginii de Facebook), fără să fie deranjată de autorități.
„Grădinița Happy Kids nu deține Autorizație Sanitară de Funcționare eliberată de DSP Bihor. Căsuța Happy Kids și SC Pragmatic Emotion & Communication SRL nu sunt înregistrate la DSP Bihor pentru obținerea Autorizației Sanitare de Funcționare”, ne-a transmis Direcția de Sănătate Publică Bihor, printr-un email.
Totodată, unitatea nu este nici pe lista celor care dețin autorizație de securitate la incendiu. Potrivit reprezentanților ISU Crișana, această unitate nici nu era în curs de autorizare.
Muncă la negru
Mai mult, Jurnal bihorean a obținut mărturia unei foste angajate, care ne-a povestit că în urmă cu mai bine de un an a mers să lucreze acolo, la recomandarea unei cunoștințe. Timp de mai multe luni, acest angajat a lucrat cu copiii, ca educatoare, fără să aibă forme legale de angajare.
„Experiența mea la Căsuța Happy Kids a început anul trecut (n.red. 2022), în septembrie. De această «grădiniță» am aflat de la o cunoștință, care, de asemenea, lucrează acolo. Postase un anunț de angajare pentru postul de educator și i-am cerut detalii, urmând să merg la o discuție cu directoarea grădiniței a doua zi. La această discuție ea nu a venit (n.red. directoarea), ci am discutat cu acea cunoștință, care mi-a explicat că este o grădiniță care pune accent pe dezvoltarea personală a copiilor. Mi s-a spus că acolo primesc și copii cu nevoi speciale, un număr mic, că voi avea o grupă de copii cu care trebuie să organizez jocuri, să le pregătesc lecții pentru fiecare zi, să îi duc la masă și să-i ajut dacă au nevoie. Să-i pun la culcare și la finalul programului să-i predau părinților. După acea discuție am mers timp de cinci zile câte două ore pe zi la «probă» pentru a vedea concret ce face o educatoare și pentru a putea lua o decizie”, ne-a povestit sursa.
A decis să rămână.
„Într-adevăr atunci, la început, erau puțini copii, cinci – șase, pentru că încă nu începuse anul școlar, dar apoi au venit și alți copii, ajunsese o grupă de aproximativ 13-14 copii”, își amintește ea. A lucrat acolo câteva luni, timp în care i s-a tot promis că va semna și actele pentru angajare. În tot acel timp era plătită cash.
„În ziua de salariu ne chema pe rând și ne dădea banii într-un plic”, mai spune sursa citată.
„Mi s-a spus să pregătesc și să aduc actele de angajare pentru că îmi vor da să semnez contractul de muncă. În tot acest timp am mers să lucrez, considerând ca voi primi contractul pe parcurs, dar nu s-a întâmplat așa. De fiecare dată când întrebam ceva în legătură cu acest subiect primeam ca răspuns: «Avem probleme cu contabila» sau «Da, vom face săptămâna viitoare». Apoi am întrebat celelalte colege și am aflat ca erau fete care lucrau și de trei luni acolo, fără contract de muncă”, mărturisește fosta angajată.
Copii cu nevoi speciale, personal fără pregătire
A renunțat la locul de muncă după ce și-a dat seama că informațiile pe care le-a primit la angajare nu coincid cu realitatea.
„În ceea ce privește grupa de copii, nu a fost așa cum mi s-a prezentat. Mi s-a spus că într-o grupă de copii sunt doi sau trei cu nevoie speciale sau probleme comportamentale. Însă era invers, majoritatea erau cu nevoi speciale. Practic era o grădiniță care se ocupă în mare parte de acest gen de copii, însă fără personal pregătit. A fost și atunci un caz cu un copil care a făcut o criză de epilepsie. S-a chemat salvarea, iar după câteva zile, directoarea de la grădiniță a dat vina pe părinți, cum că ei nu ar fi spus ce probleme are micuțul, deși la fiecare «înscriere» se aducea și o fișă cu situația copilului, dacă are probleme de sănătate, un fel de adeverință de la medicul de familie”, a mai povestit sursa Jurnal bihorean.
„Am ales să nu mai merg în momentul în care am văzut că munca cu copiii de acolo e dificilă, iar eu nu am nicio pregătire pentru a lucra cu ei la nivelul la care ar trebui și am considerat că nu mă descurc. De asemenea, timpul trecea și nu primeam contract de muncă, lucru care m-a deranjat”, a conchis fosta angajată.
Bihon.ro a încercat să stea de vorbă, din nou, cu administratorul grădiniței, Simona Sitov, dar nu ne-a răspuns la telefon. I-am trimis un SMS în care am întrebat-o dacă dorește să comenteze aceste informații. Nu a răspuns nici la SMS.
Potrivit datelor de pe site-ul Agenției Române de Asigurare a Calității în Învățământul Preuniversitar (ARACIP), unitatea nu era acreditată, nici autorizată să funcționeze provizoriu. Iar șeful Inspectoratului Școlar Județean Bihor, Horea Abrudan, a declarat că administratorii firmei nu au făcut demersuri pentru a afla care e procedura de acreditare.
Despre grădinițele particulare, un reprezentant al ARACIP ne-a declarat: „Unitățile care nu sunt pe lista celor acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu nu au voie să funcționeze”.
Iar potrivit legii, unitățile care nu sunt acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu nu au voie să folosească denumirea de grădiniță. E drept, în nume, era folosit numele de „căsuță”, însă pe pagina de Facebook, la descriere este trecut: „Grădiniță cu accent pe dezvoltarea socio-emoțională”.
Lista cu grădinițele private din Bihor, acreditate sau autorizate să funcționeze provizoriu
Trimite articolul
XToate institutiile se spala pe maini, dar defapt ele sunt direct vinovate ca au permis functionarea ilegala a acestei gradinite timp de 7 ani.
Si tot Bolojan si Birta e de vina
-
Bolojan trimite doar controale saptamanal la firmele de pe Blajovici unde a pierdut procesele de expropriere. Sa ii santajeze cu controale. Bine ca la institutii de genul nu stie sa trimita controale
Buna ziua, citesc acest articol si stau sa ma gandesc cat de frustat si incapabil profesional trebuie sa fii ca sa prezinti aceste informatii in mod subiectiv si sub forma de cancan!! PRESA NU TREBUIE VERIFICAT DE NICI O INSTITUTIE PENTRU INFORMATIILE PREZENTATE PUBLICULUI!! DACA AVETI DE PREZENTAT O STIRE FITI PROFESIONISTI! !! DE CE NU VERIFICATI TOATE GRADINITILE PARTICULARE DIN ORAS SI SA PREZENTATI O STATISTICA CU CATE AU ACESTE AUTORIZATII!! FOARTE PUTINE!! VERIFICATI CATI COPII SUNT INTR-O GRUPA LA STAT SI CATE EDUCATOARE SI INGRIJITOARE!!! VA SPUN EU: PESTE 25 UNEORI CHIAR 30 COPII CARE DORM PE SALTELE FIINDCA NU SUNT ATATEA PATURI IN GRUPA SI SUNT SUPRAVEGHEATI DE 1 EDUCATOARE SI 1 INGRIJITOARE! VERIFICATI LA STAT CAT TIMP STAU ASISTENTELE IN INCINTA GRADINITEI SI CE PREGATIRI AU!!! DE CE NU SE IAU ACUM TOATE PE RAND DACA TOT S-A INTAMPLAT ACEASTA TRAGEDIE!!! PERSOANA-FOSTA ANGAJATA- CARE A DAT ACESTE DECLARATII A FACUT ATUNCI SESIZARE LA ITM SA-SI CAUTE DREPTATEA???? A FACUT SESIZARE ÎN ALTA PARTE DACA A CONSTAT NEREGULI?? ISI ASUMA RESPOSANBILITATEA ACESTOR DECLARATII????
-
La alte grădinițe private sau de stat nu a murit nici un copil, nici nu funcționează fără nici o autorizație, ca și scumpa ta pseudo grădiniță. Distinsa doamnă a refuzat dreptul la replică, deci nimic subiectiv sau părtinitor. Probabil ești chiar tu patroana sau angajată pe acolo.
-
In anul 2022 un copilas a murit inecat in timpul cursurilor la o scoala de stat, in anul 2023 o fata de 14 ani a murit in timpul pauzei inecata cu un jeleu fiindca nu s-a stiut acorda primul ajutor. Ar trebui pus accentul pentru pregatirea oamenilor in acordarea primului ajutor! Verificati pe lista de la inspectorat, cate dintre gradinitile private din Oradea se regasesc acolo.
-
-
SUPRAVEGHEATI! Ai scris foarte bine, doamna. Asta e marea diferenta. Degeaba ai 10 copii in grupa fata de 25 de la stat daca nu ii supraveghezi cand dai bucati mari de mar la copii de 1 an (ca na, asa e trendul la mamicile moderne, sa se descurce singuri) si apoi … ce sa vezi, s-a intamplat “un accident”. Normal, daca il observi cand e deja albastru, nu cand se putea rezolva pe loc. Interesant cum vedem “accidentele” astea criminale doar la gradinitele private mai mult sau mai putin clandestine ce invart sute de mii de euro pe an.
-
Buna ziua, daca dumneavoastra considerati ca pot fi supravegheati atati copii, mai ales grupa mica, de catre 1/2 persoane care in acelasi timp pun masa, aduna, curata, sunt strigate in alta parte, merg la cantina/ies din cantina, merg cu vreun copil la baie, etc atunci e in regula. Iar ultimele doua cazuri de acest gen s-au intamplat la scolile de stat si nu private. In plus ancheta in desfasurare ar trebui sa clarifice circumstantele exacte in care s-a produs tragicul accident si persoana responsabila sa fie pedepsita dar pana atunci tot ce se vehiculeaza sunt presupuneri cu privire la ce s-a intamplat.
-
Autoritatile dorm bine de atatia ani de zile …
As vrea sa vad cum stau toate gradinitile, scolile, spitalele cu avizele ISU.
-
Cred ca dacă gradinita sau oricare alta scoală ar fi fost cu documentele ok si agreată, abilitata, legală, dar s-ar fi intamplat aceasta nenoricire in aceea locatie, cu siguranță copilul ar fi fost viu si nevătămat !!!
O infuentă absolut benefică asupra stării de sănătate a copilului sau asupra midului de acțiune al.personalului angajat intr-o situatie limită ca aceasta, ar fi avut-o documentul de acreditare al cresei / grădiniței eliberată de Ministerul Efucației, autorizația eliberata de I.S.U. impotriva incendiilor sau dezastrelor, autorizatia de functionare eliberata de Primăria Oradea, cea eliberată de criminalii de la D.S.P. care ne-au amendat in pandemie, etc….
Toate aceste documente aflate intr-un bibliograf asezat ittr-un dulap protejat cu cheie ar fi fost absolut definitorii in momentul intamplării nefericite si a interventiei ptr.salvarea copilului…..
Cu siguranță aceste documente stau la baza activității excepționale a educatoarelir si invațătoarelor de la cresele/ gradinițele si svolile acreditate, ele isi duc treaba la bun sfarsit cu succes avand permanent asuora lor copii ale acestor documente.
Acestea sunt Biblia lor, exact cum era broșura cu Statutul Partidului Comunist la activiștii de partid de pe timpul.lui Ceaușescu.
Căci o purtau permanent in buzunarul de la piept.Cat de farisei sunteti !!
Măsura valorii o da calitatea oamenilor.
Te salveaza dintr-o situație un trecator care te găsește cazut pe trotuar.
Nu te scot din probleme doar cei ce dețin atestate sau licente !!-
Sub nicio forma n am specificat nimic despre salvarea bietului copil, a aut ghinion teribil si cam atat.
Eu eram curios despre avize, ca se tot bate apa n piua cu avizele lipsa privat vs stat.-
Nu ai fi intrebat despre avize daca nu ar fi fost intamplarea asta nefericită, asta e sigur.
De ce nu ati intrebat nici unii despre avize pina sa se intample aceasta tragedie ?
De ce nu au intrebat parintii atunci cand si-au dus copii acolo ?
Si unde sa ii si duca ?
Că stiti foarte bine ca functioneaza o gramada de instituții ale statului fara toate avizele !!
Vă arată la Romania, te iubesc de ani de zile.
Sunt sute de instituții care sunt …. in curs de avizare, abilitare sau agreere de ani de zile.
Nu ar fi scris nici in Bihon nimic despre functionarea acestei gradinite ilegale daca nu se intampla tragedia asta.
Dar suntem oameni si oamenii gresesc.
Mai trebuie sa avem bunul simt sa si recunoastem.
Toti !!
Noi, cei care doar comentăm, parinții care si-au inscris copii la instituții neabilitate, cei care au decis ca ele totusi sa fie functionale chiar daca nu aveau toate agreerile, etc….
Dar putem ?
Nu.
Căci mandria e primul mare pacat al oamenilor.
Si noi cautam tot timpul vinovati pe altii, uitand ca facem zilnic aceleasi greseli ca si cei pe care-i găsim permanent vinovați.
-
-
Hou… ce te flambezi asa?? Discutam despre cazul asta particular sau despre tot sistemul de învățământ? Ca dacă e cu capra vecinului, atunci las o balta… Ori ești angajata/patroana și încerci sa te disculpi?
-
Sibeu sunt de acord ca daca avea acreditare cresa sau gradinita, ce o fi fost, sigur copilulntraia si nu s-ar fi intamplat nimic rău.
I-ar fi spus patroana asezămantului, mamei sau copilului, sa fie informați ca au acel document.
Si ca nimic nu se poate intampla rau.
Nici măcar ca un copilnsa se zbenguie si sa cadă, sa se loveasca cu căpuțul sau cu ochii in măsuță , in pătuț, in scăunel sau de vreo jucărie.
Atunci mămica arcfi spus ca a fost doar o intamplare nefericită, instituțîa fiind acreditată.
Stim .
E poveste veche.
Trista dar adevărată.
Viii se acopera cu tone de hartii si mortii cu pamant, din păcate.
Din păcate, asezamantul ăsta nu a avut cantitatea aceea necesară de hartii.
Acum veți spune ca dacă ar fi avut, copilului nu i s-ar fi intamplat nimic.
Eu sincer, nu cred.
Eu cred in crucea care iti este dată sa o duci si in destin.
Precum si in responsabilitate si culpă.
Dar nu in prostii.
Cresa / gradinița e vinovata intr-o oarecare măsura.
Dar si părintii (toți !), nu doar ai copilașului in cauză, sunt de vină.
Maxim.
Ca nu-s interesați decat sa le crească cineva copii,ei fiind ocupati din cale afară cu cariera….
Crima puscarie !!
CARE MAI ZICE DE RAU DE CASUTA SAI MOARA LA INTRARE