Proiectul „Căsuța de turtă dulce”, spectacol de teatru cu păpuși și marionete, pentru copiii din mediul rural, implementat de Asociația Culturală D’Art, a ajuns la final. În cadrul proiectului s-au desfășurat 6 spectacole de teatru gratuite în perioada octombrie – decembrie 2015 adresate copiilor din mediul rural. Reprezentațiile au avut loc în comunele Sânnicolau Român, Oșorhei, Pomezeu, Borş, Nojorid şi Ineu de Criş. Au beneficiat de aceste spectacole un număr de 561 copii, fiecare spectacol având în medie 90 copii cu vârste cuprinse între 5 şi 10 ani.
Pentru copii rromi
„Spectacolul de teatru cu păpuși și marionete, pentru copiii din mediul rural a fost unul de succes, fiind atinși toți indicatorii propuși inițial. Unii dintre indicatori au fost chiar depășiți, precum numărul de spectacole organizate și numărul de copii participanți”, ne-a declarat Alexandru Pop, vicepreședinte al Asociației Culturale D’Art. Acesta a mai spus că „prin derularea acestor spectacole organizate în cadrul proiectului, Asociația Culturală D’ART și-a propus promovarea toleranței și diversității culturale, cu accent pe transmiterea elementelor specifice identității culturale rrome, prin includerea în cadrul spectacolului de teatru a unui fond muzical pe teme rrome.
De asemenea, la finalul fiecărui spectacol au fost organizate pentru copii ateliere de promovare a toleranței inter-etnice prin teatru”. Proiectul “Căsuţa de turtă dulce”, spectacol de teatru cu păpuşi şi marionete, pentru copiii din mediul rural, implementat de către Asociația Culturală D’ART, a fost finanțat în cadrul Programul PA17/RO13 “Promovarea diversității în cultura și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, printr-un Grant oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României.
Pe bani europeni
Pe perioada celor trei luni în care s-a desfășurat spectacolul „Căsuța de turtă dulce”, fiecare piesă de teatru a durat maxim 50 de minute. Au fost inclus în spectacolul de teatru elemente culturale și fond musical, cu specific etniei rrome. Au avut loc cinci reprezentaţii în mediul rural din judeţul Bihor pentru un număr mediu de 50 de copii pe reprezentaţie, pe o perioadă de 5 luni. Au După fiecare spectacol cu minim 10 dintre copii s-au organizat ateliere (cinci) de promovare a toleranţei interetnice prin teatru. Finanțarea proiectului s-a făcut prin Programul PA17/RO13 – „Promovarea diversității în cultură și artă în cadrul patrimoniului cultural european”, Grant SEE oferit de Norvegia, Islanda, Liechtenstein și Guvernul României. Bugetul total al proiectului a fost de 12.772 de euro, cu o cofinanțare 10,25%, din parte Asociației Culturale D Art.
Citiți principiile noastre de moderare aici!