ANSVSA a primit în data de 27 mai o notificare de alertă prin Sistemul Rapid de Alertă pentru Alimente şi Furaje privind contaminarea cu Escherichia Coli a două loturi de castraveti de origine Spania.
Imediat au fost notificate structurile teritoriale ale ANSVSA pentru monitorizarea prezenţei produselor incriminate din respectivele loturi la distribuitorii şi comercianţii din ţară, astfel încât să fie determinată orice prezenţă a acestora în sistemul comercial din România.
„În cadrul monitorizării, inspectorii DSVSA Bihor vor verifica şi modul în care se respectă procedurile şi regulile de igienă şi implementarea bunelor practici de igienă de către operatorii din industria alimentară care procesează şi comercializează legume proaspete (catering-uri, restaurante, cantine, etc.)”, a punctat Sorin Hodişan, directorul executiv al DSVSA Bihor.
Reguli
Inspectorii sanitari veterinari îi sfătuiesc pe cetăţeni să respecte regulile de igienă, pentru a preveni contaminarea şi îmbolnăvirea. Astfel, se recomandă spălarea temeinică a mâinilor cu apă şi săpun după folosirea toaletei, după atingerea animalelor sau dejecţiei animalelor, înainte şi după schimbarea scutecelor, înainte şi după prepararea mâncării (în special după atingerea de carne crudă, ouă în coajă, etc), spălarea sub jet de apă a fructelor şi legumelor proaspete. De asemenea, carnea şi carnea tocată trebuie tratată termic corespunzător înainte de consum (cel puţin 700 C timp de 2 minute în interiorul cărnii). Carnea proaspătă trebuie depozitată separat de alte alimente, precum şi utilizarea de tocătoare diferite de cele folosite pentru prepararea altor alimente, fierberea laptelui proaspăt (crud) înainte de consum. Persoanele care prezintă simptomatologie caracteristică bolilor cu transmitere infecţioasă să evite prepararea şi servirea hranei.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!