Câștigul salarial mediu net în decembrie 2023 a fost 5.079 lei, în creștere cu 314 lei (+6,6%) față de luna noiembrie 2023, arată datele publicate de Institutul Național de Statistică (INS). În luna decembrie 2023, câștigul salarial mediu brut a fost 8.301 lei, cu 535 de lei mai mare decât în luna noiembrie 2023. Față de aceeași lună a anului 2022, câștigul salarial mediu net a crescut cu 15,5%.
[eadvert]
Valorile cele mai mari ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat în fabricarea produselor de cocserie și a produselor obținute din prelucrarea țițeiului (12.710 lei), iar cele mai mici în hoteluri și restaurante (2.825 lei).
Potrivit INS, în cursul anului se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători, în special în lunile luate ca bază de comparație (decembrie, martie/aprilie).
Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an. Evoluția câștigului salarial real depinde, atât de fluctuațiile câștigului salarial mediu net, cât și de rata inflației.
Scăderile câștigului salarial mediu net față de luna noiembrie 2023 au fost determinate de acordarea în luna precedentă de prime ocazionale, drepturi în natură și ajutoare bănești, sume din profitul net și din alte fonduri (inclusiv bilete de valoare).
Cele mai semnificative scăderi ale câștigului salarial mediu net s-au înregistrat după cum urmează: în fabricarea de mașini, utilaje și echipamente n.c.a, în extracția minereurilor metalifere, în fabricarea de mobilă, fabricarea autovehiculelor de transport rutier, a remorcilor și semiremorcilor, alte activități industriale n.c.a., fabricarea produselor din cauciuc și mase plastice, activități de poștă și de curier, tăbăcirea și finisarea pieilor.
În sectorul bugetar, în luna decembrie 2023, s-au înregistrat creșteri ale câștigului salarial mediu net comparativ cu luna precedentă în administrația publică, respectiv în sănătate și asistență socială. În învățământ, câștigul salarial mediu net a scăzut comparativ cu luna precedentă ca urmare a reducerii sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice pe perioada vacanței școlare.
Trimite articolul
XHaaa…haaa , studiul ăsta cu salariul e ca și cu testul pentru Covid, iese cum vrea ăla care îl face.
Neapărat sa faceți și pe Oradea un studiu cu salariul sa iasă bine .