Duminică, 30 iulie, s-a desfăşurat la Roşia, „Între râuri”, Festivalul-Concurs Naţional al Viorii cu Goarnă „Dorel Codoban”, ediţia a X-a, organizat de Centrul de Cultură al Județului Bihor, în colaborare cu Primăria comunei Roșia. Festivalul-concurs a luat naştere în anul 2013 și este dedicat memoriei lui Dorel Codoban, meșter și instrumentist recunoscut al viorii cu goarnă. Începând cu anul 2022 vioara cu goarnă a fost inclus în Patrimoniul Cultural Imaterial al României, fiind al 10-lea element din lista elementelor de patrimoniu.
[eadvert]
În concurs au intrat: Ambru Romeo Narcis, Botiş Alex Constantin, Chira Vlad Marian, Cionca Gabriel Dumitru, Cionca Mihai Călin, Cotca Eric Nicolas, Dănuţa Fabian Alex, Foghiş Mădălin Vasile, Ghenţ Alexandru.
Concursul s-a adresează tinerilor solişti instrumentişti amatori cu vârsta între 12-50 ani. La concurs au putut participa tineri interpreţi din întreaga țară, care îndeplinesc condițiile prevăzute în regulament. Probele de concurs au constat în două melodii din zona Bihorului: o polcă și una pe picior, concurenții fiind acompaniați ritmic (percuție) de către un „dobaș”.
Juriul festivalului a fost alcătuit din personalități din domeniul cercetării și interpretării folclorului românesc. Prof. Cesa Goje Pentu Dacian, directorul Colegiul de Muzică „Sigismund Toduţă” din Cluj-Napoca a fost preşedintele juriului, din care au mai făcut parte Dumitru Negrean și George Rada, violonist în cadrul Filarmonicii de Stat Oradea.
Jurizarea interpreților participanți la concurs s-a făcut ținându-se seama de calitatea interpretării, de autenticitatea și de valoarea artistică a pieselor, de ținuta scenică și de frumusețea și autenticitatea costumului popular.
Pentru festivitatea de premiere au urcat pe scenă primarul comunei Roşia, Remus Moţiu, şi managerul interimar al Centrului de Cultură al Judeţului Bihor, Liviu Buţiu. La eveniment au fost prezenţi şi prefectul judeţului Bihor, Dumitru Ţiplea şi vicepreședintele CJ Bihor, Mircea Mălan.
Pe baza punctajului stabilit de juriu, Marele Premiu s-a acordat concurentului Junc Andrei Florin. Premiul a constat într-o vioară cu goarnă realizată de Marius Mihuţ din Cihei, „Tezaur Uman Viu”.
Premiul I în valoare de 1500 lei a fost câştigat de Cionca Mihai Călin, Premiul II de 1000 de lei a fost atribuit lui Ambru Romeo Narcis şi Premiul III în valoare de 800 de lei a fost câştigat de Botiş Alex Constantin.
Au mai fost acordate de către juriu cinci premii speciale concurenţilor: Foghiș Mădălin Vasile, Ienciu Rareș Mihai, Ghenț Alexandru, Cionca Gabriel Dumitru şi Chira Vlad Marian. Toţi concurenţii au primit diplome de participare.
„Ne reafirmăm angajamentul în transmiterea meșteșugului tradițional autentic către viitoarele generații, iar Centrul de Cultură al Județului Bihor depune eforturi susținute în această direcție, conștient de importanța păstrării și promovării tradițiilor autentice”, subliniază managerul Liviu Buţiu.
Înfruntând şi furtuna, cei prezenţi la eveniment s-au putut bucura de un program folcloric bogat. Spectacolul a fost susţinut de artiștii: Ioana Urs, Voichița Mihoc, Andrei Corb, Simona Cap, Dana Rada, Elisabeta Guzu, Florica Zaha, Șogorițele, Remus Bondar, Sava Negrean Brudașcu, Vasile Coca, Nicoleta Voica și Lucian Drăgan. Totodată, au urcat pe scenă ansambluri din Bihor, dar și din țară: Codrenii Bihorului, Dor Şuncuian, Datina-Aleşd, Ardeleana din Tulca, Muguri şi Mlădiţe de Tezaur din Beiuş, Ansamblul din Măgeşti, Ansalmblul „Flori de Măr”, Ansamblul Piatra Craiului. Un aspect inedit și remarcabil al festivalului a fost prezența orchestrei „Rapsodia Bihoreană”, condusă de prof. Liviu Buțiu, care a adus publicului bucuria de a asculta muzică tradițională interpretată live. Aceasta a reprezentat o premieră pentru eveniment, oferind o experiență deosebită ascultătorilor. Un moment artistic a fost susţinut la vioara cu goarnă şi de Marius Mihuţ din Cihei, „Tezaur Uman Viu”. Programul a fost prezentat de Anca Banda şi Horia Buz.
„Continuăm astfel și în acest an să aducem recunoștință valorilor locale, care au reușit de-a lungul timpului să aducă faimă și prestigiu comunei Roșia, dar și întregului județ. Una dintre valorile căreia îi este dedicat acest eveniment e meșterul Dorel Codoban, care prin harul său unic a dat viață sunetului și a făurit o adevărată bijuterie sacră, neasemuită în lume: Vioara cu goarnă. Muzica și instrumentul lui Dorel Codoban, de-o valoare neprețuită, i-au adus acestuia nenumărate premii naționale și internaționale cu care ne mândrim și astăzi”, subliniază Primăria Roşia prin primarul Remus Moţiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!