Centrul expoziţional, informativ şi interactiv din cadrul Castelului Zichy îşi propune promovarea valorilor naturale ale Văii Ierului. Sunt reproduse tablouri din zona mlăştinoasă, dar proiectul a avut în atenție crearea de condiţii ecologice pentru vizitarea zonei mlăştinoase Daru şi asigurarea unui cadru specific pentru impulsionarea conştientizării problemelor de mediu, precum şi protejarea pe termen lung a specificului natural al Văii Ierului.
Castelul Zichy le-a aparținut unor nobili maghiari, a găzduit o școală de specialiști în viticultură, dar și Casa Agricolă Județeană. Cu ajutorul a jumătate de milion de euro proveniți din proiectul transfrontalier.
„Prezentarea şi conservarea valorilor naturale ale Văii Ierului şi ale împrejurimilor sale», implementat de Comuna Diosig în parteneriat cu Comuna Kokad și Parcul Național Hortobágy din Ungaria, precum și cu Asociația Milvus Transilvania Vest din România, o parte a clădirii a fost renovată. O aripă a castelului a fost transformată într-un centru expozițional, care are trei secțiuni. „Cadrul natural este reprezentat printr-o dioramă. Nişte tablouri mari, prin care sunt ilustrate biotopurile zonelor protejate Natura 2000. Aceasta în primul rând. A doua parte redă specificul pescuitului tradiţional de pe vremuri, iar o parte este destinată viticulturii”, explică Jozsef Szabo, medic, pasionat de cartografie şi istorie. „Obiectele din cadrul muzeului au fost găsite în gospodării din Diosig, Galoșpetreu, iar o treime sunt confecționate de artizanul Tar Anamaria. Cele mai valoroase piese sunt presa cu sfărâmător, iar în zona de terarium cea mai importantă e barca”, explică Jozsef Szabo.
De la inventatorul chibritului la Podul cu lanţuri
Numele comunei care se traduce ca fiind „colţul cu nuci”, dar e renumită datorită vinurilor sale, are o istorie bogată. Pe lângă muzeul recent amenajat, alte atracţii turistice sunt specifice localităţii. Diosigul e o comună cu o istorie bogată, spune medicul pasionat de istorie Jozsef Szabo. Aici au locuit chiar inventatorul chibritului cu siguranță la aprindere, Irinyi János, și fratele său, Joszeph. Cei doi fac parte din familia lui Iosif Vulcan, mama lor a fost sora lui Iosif Vulcan.
„Acum sărbătorim 100 de ani de la nașterea lui Irinyi János. S-a născut la Albiș, pe 18 mai 1817, lângă Marghita. Au stat aici în clădirea foștilor comercianți greci, clădirea Bisericii Ortodoxe”, explică Jozsef Szabo.
Irinyi János a inventat în 1836 o nouă variantă de chibrit, care a fost mult mai puțin exploziv. El a fost inspirat în această invenție de un curs al lui Paul Traugott Meissner, de la Politehnica din Viena, care arăta că dioxidul de plumb și de sulf, atunci când intră în contact, produc o reacție inflamabilă. În anul 1840 a fondat la Budapesta prima fabrică de chibrituri din Ungaria.
A avut un rol important în lupta maghiară pentru libertate de la 1848-1849 împotriva Austriei. Se spune că Lajos Kossuth i-a încredințat sarcina de a se ocupa cu turnarea tunurilor și fabricarea prafului de pușcă.
Conte şi căpitan
A locuit în Diosig între anii 1820 și 1825, atunci când era căpitan al Regimentului de cavalerie Hessen-Homburg. Este vorba despre István Széchenyi, conte de Széchenyi, scriitor și politician, de numele căruia se leagă construcția „Podul cu lanțuri”, ce leagă peste Dunăre cetatea Budei cu orașul Pesta.
El a susținut financiar construcţia podului. Este fondatorul Academiei Maghiare de Științe, fiind și principalul donator de fonduri pentru crearea acestei instituții. „Casa Grof Szechenyi Istvan este obiectiv turistic la Diosig”, explică Jozsef Szabo.
Citiți principiile noastre de moderare aici!