În două colţuri opuse ale Bihorului, la Cărpinet şi Balc două castele sunt scoase la vânzare. Primul e proprietatea familiei unui inginer cu veleităţi de pictor, iar celălalt a unei companii extrem de puternice: Petrom-OMV. Un al treilea Castel, cel de la Ciumeghiu, este în renovare, iar acolo va funcţiona o bursă agricolă.
Castelanii de la Cărpinet
El a fost inginer. Cunoaşte fiecare fir de curent, după ce s-a ocupat de electrificarea în zona Beiuşului. Ea i-a învăţat pe copii franceza, a fost un profesor iubit şi respectat. Azi sunt nişte bunici extraordinar de amabili, de iubitori şi de generoşi. Arta a pus stăpânire pe clădirile castelului din Cărpinet. Acolo unde familia Târnăveanu trăieşte alături de cele două nepoţele. Conacul de vânzare din Cărpinet este cunoscut drept „Castelul de la Cărpinet”, datorită alurii. Ceea ce îi încântă pe actualii proprietari, familia Târnăveanu. Istoria castelului e fascinantă şi e spusă chiar de inginerul Târnăveanu. „Castelul în stil gotic a fost construit în 1945 de familia primpretorului Mihai Jurcă şi de cea a fratelui său care era profesor-doctor specialist în ginecologie, la Cluj. Prin decesul familiei Jurcă, conacul a fost moştenit de familia avocatului Ioan Tocoianu. Construcţia castelului a fost finalizată după 10 ani. Este aşezată pe o dâlmă la marginea comunei, pe DN79, la şase metri de Mănăstirea Izbuc şi la 30 kilometri de staţiunea Moneasa. Clădirea este impresionantă: demisol, parter, etaj, nouă camere, cerdac, terasă la parter, terasă la etaj, balcon la etaj, două băi, o bucătărie, o cămară, două coridoare decomandate, trei poduri mansardabile. Imobilul este complet mobilat si utilat. Are curte şi livadă de peste 2.200 metri patraţi. A fost renovat în 2003 pe bani nu puţini”. Actualul proprietar a cumpărat conacul în 1987, după ce acesta a servit ca şcoală pentru mineri, în anii 50, atunci când s-a deschis exploatarea de uraniu de la Băiţa. Ulterior, timp de 20 de ani a fost închiriat ca dispensar.
Dorit de Regele Mihai
Oamenii spun că pe 15 august 1947, Regele Mihai se afla în drum spre Mănăstirea Izbuc, pentru a asista la ritualul de Sfântă Măria Mare. Baciu Aurel povesteşte cum un domn a coborât dintr-o maşină neagră şi l-a întrebat dacă ştie cine este el. „Parcă vă ştiu de undeva”, ar fi răspuns omul. Baciul spune că Regele Mihai i-a spus atunci că ar dori să cumpere clădirea, dacă s-ar înţelege cu proprietari şi să o transforme în castel de vânătoare. A venit însă momentul 30 decembrie 1947…„ Noi ne simţim extraordinar de bine aici, numai că avem o vârstă, nu vrem să-l vindem din motive financiare. Eu am pasiunea pictatului, am peste 2600 de tablouri, expuse în nouă ţări. Şi aici pot să mă desfăşor, iar la 50 de metri este Crişul. Imaginea e extraordinară. Au sunat mai mulţi oameni după ce am dat anunţ de vânzare. Dar toată negocierea, acum pe timp de criză, se rezumă la cât costă. Noi am pus conacul la vânzare fiindcă avem o vârstă şi vrem să ne apropiem de copii”, mărturiseşte inginerul Târnăveanu.
Castelul bântuit
Cu prilejul şedinţei Consiliului Judeţean de marţi, a redevenit actuală punerea la vânzare a Castelului de la Balc. În 2009, Petrom a mai încercat să vândă proprietatea de la Balc compusă din patru corpuri principale, construite pe un teren de aproximativ 20 de hectare. Preţul la care Petrom a pus pe piaţă atunci Castelul de la Balc era de 2,5 milioane de euro. Se spune că proprietarul ar fi lăsat atunci din preţ până la 500.000 euro. Acum, preţul pentru care ar urma să fie vândut castelul este de un milion de euro. Fiindcă este clădire de patrimoniu, asupra lui are drept de preemţiune Consiliul Judeţean. Aceasta după ce Ministerul Culturii şi-a declinat deja acest drept. Reprezentanţii OMV-Petrom sunt aşteptaţi acum la Consiliul Judeţean pentru negociere. Avocatul Vasile Duţă, fost senator, şi-a oferit, contra unui onorariu de 10 lei, servicii pentru a reprezenta Consiliul Judeţean într-un proces cu Petrom pe tema proprietăţii. Bancherul Iosif Pincas, un cumnat al prinţului Ghica, a fost primul proprietar al Castelului de la Balc. Se spune chiar că stabilimentul de la Balc ar fi bântuit de spiritul soţiei prinţului care a murit acolo în condiţii tragice.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!