În urma negocierilor de la Bucureşti, s-a convenit ca PNL să dea candidaţii USL Bihor în colegiile 1, 2, 3, 4, 7, 8 – Camera Deputaţilor, respectiv colegiile 1 şi 2 – Senat. Însă în trei dintre acestea nu are nicio şansă, fiind vorba despre fieful UDMR din nordul judeţului. PNL va da candidatul USL pentru Senat la Beiuş – Aleşd, cei doi pentru deputăţie în zona Aleşd şi Beiuş, precum şi doi candidaţi ai USL în Oradea.
PSD s-a ales cu cinci colegii: 5, 6 şi 7 – Camera Deputaţilor, respectiv 3 şi 4 Senat. E vorba, aşadar, de candidaţi în zonele Oradea, Salonta şi Sânmartin-Ceica. Practic, se observă că PNL şi PSD şi-au împărţit zonele. Cu excepţia Oradiei, unde USL va avea candidaţi din ambele partide, în zona Beiuş şi Aleşd vor fi doar candidaţi PNL, iar în zona Sânmartin-Ceica şi Salonta doar pesediştii vor reprezenta USL.
Mang cere rocada
Deşi a fost o negociere bună pentru social-democraţi, preşedintele PSD Bihor, Ioan Mang, le cere colegilor săi liberali o intercalare a candidaţilor. De fapt, Mang ar vrea ca PNL să renunţe la un colegiu în zona Beiuş, în favoarea PSD, urmând să primească, la schimb, un candidat în zona Salonta. Pesedistul este convins că doar astfel USL îşi va maximiza scorul electoral în Bihor, prin mobilizarea ambelor electorate. „Dacă nu ne suprapunem PNL cu PSD, s-ar putea ca într-un colegiu PNL să nu câştige cu peste 50%. Ar fi păcat să ne batem joc unii de alţii. Şi noi, PSD, putem să avem probleme pe zona care este a noastră dacă, tot aşa, liberalii nu vor fi motivaţi să iasă la vot pe colegiile Ceica şi Salonta, în condiţiile în care toţi candidaţii sunt din PSD”, ne-a declarat Mang, admiţând implicit şi slăbiciunile PSD. Tot Ioan Mang susţine că dacă USL îşi va intercala candidaţii PNL cu cei ai PSD, social-liberalii vor reuşi să câştige toate colegiile din Bihor, mai puţin cele trei ale UDMR, cu peste 50% din voturi. Aceasta ar însemna trei senatori şi şase deputaţi ai USL. Iar dacă UDMR şi-ar câştiga, la rându-i, colegiile cu peste 50% din voturi, toţi candidaţii câştigători în colegii ar deveni automat parlamentari. Ulterior, PDL Bihor şi eventual PP-DD ar primi trei parlamentari pe scorul politic, la redistribuire. Astfel, Bihorul s-ar putea alege cu trei parlamentari în plus, faţă de colegiile trasate în judeţ. Ceea ce nu s-a întâmplat în 2008.
Popa oferă „tractor”
Propunerea lui Mang nu le surâde însă liberalilor. Aceştia nu sunt dispuşi să cedeze un colegiu în zona Beiuş, în care sunt siguri de victorie, pentru un colegiu în zona Salonta, socotit a fi mai puţin sigur, în sensul în care acolo e problematică victoria USL cu peste 50% din sufragii. „Ideea ar fi bună, numai că nu e realizabilă. PNL a ieşit prost din negocieri, în condiţiile în care ne-am ales şi cu trei candidaţi din zonele dominate de UDMR. PNL nu va ceda postul de senator care e sigur, în zona Beiuş – Aleşd. În ceea ce priveşte deputatul de Salonta, acolo sunt doar doi primari PSD, în timp ce şapte primari sunt ai PNL. Candidatul USL nu are nici cea mai mică şansă, dacă liberalii nu merg la vot. Şi pe celelalte colegii unde ar veni ei (PSD), tot PNL e mai tare”, ne-a spus un vechi liberal bihorean, apreciat în partid, dar care nu a dorit să facă declaraţii oficiale.
Preşedintele PNL Bihor, Cornel Popa, are o contraofertă pentru Ioan Mang. Una care presupune, însă, o cedare din partea PSD. „Le dăm noi o variantă de «tractor», acolo, pe zona Salonta. Singura variantă sigură acolo este dacă noi propunem candidatul. Ideea nu este ca PSD să cedeze, ci să eficientizăm. Doar aşa putem eficientiza, fiind PNL «tractorul» pe zona Salonta”, a reacţionat Popa, despre care se ştie că nu este în relaţii tocmai cordiale cu liderul PSD Bihor. Cornel Popa are deja varianta liberală a USL pentru un candidat în zona Salonta. E vorba despre mai vechiul său camarad, Valeriu Boeriu, cel care a mai fost parlamentar până în 2008.
Surse din interiorul USL Bihor ne-au declarat că între liderii PNL şi PSD s-ar putea ajunge la un acord prin care liberalul Boeriu ar deveni candidatul USL pentru Colegiul 6 Salonta, iar pesedistul Ioan Sorin Roman candidatul USL pentru Colegiul 3 Oradea Sud – Salonta – Ceica Senat. PSD ar ceda astfel un colegiu deputaţial, dar şi-ar ranforsa poziţia în zona Salonta, prin prezenţa unui candidat USL şi din partea PNL.
Cine prinde Parlamentul?
Ioan Mang a anunţat deja că deputaţii Sonia Drăghici şi Sorin Roman pot fi siguri de încă o candidatură, din partea USL, în Oradea şi Salonta. Şeful ASCO, Felix Cozma, secretarul de stat Florian Bodog, omul de afaceri Ioan Mintaş şi consilierul judeţean Emilian Pavel sunt alte nume care ar putea candida pentru Parlament pe lista USL, din partea PSD. Erau în discuţie şi numele prefectului Claudiu Pop, respectiv cel al viceprimarului Ovidiu Mureşan, dar este puţin probabil ca aceştia să candideze în decembrie.
Posibil trio Varga-Bitea-Hellvig
În cazul liberalilor, Ioan Cupşa şi Florica Cherecheş au fost desemnaţi deja candidaţi ai USL pentru colegiile deputaţiale 8 şi 9 din Oradea. De asemenea, este sigur faptul că Lucia Varga va candida pentru încă un mandat de parlamentar. La un moment dat, viceprimarul de Beiuş, Gheorghe Costin, la un moment dat era şi el luat în calcul la un moment dat pentru Colegiul 4 Beiuş – Cameră. Însă alte nume, mai cu ştaif, se vehiculează acum pentru acele colegii-fiefuri liberale. Subprefectul Cristian Bitea şi ministrul Dezvoltării Regionale, Eduard Hellvig ar putea fi ceilalţi candidaţi liberali ai USL pentru zona Beiuş – Aleşd. Rămâne de văzut cum se vor împărţi pe cele trei colegii: Colegiul 2 Senat Beiuş – Aleşd, Colegiul 3 Aleşd şi Colegiul 4 Beiuş (ambele Camera Deputaţilor). În 2008, ministrul Hellvig a mai avut o tentativă în Oradea din partea PNL, dar a eşuat.
Formal, subprefectul Cristian Bitea nu este membru PNL, dar este susţinut de liberali la Prefectură, după ce mai fusese odata subprefect de Bihor în timpul Guvernului Boc, precum si subprefect de Ialomita in timpul Guvernului Tariceanu. Este cunoscută apropierea lui Bitea faţă de preşedintele Cornel Popa. Acesta din urmă spune însă că nu vrea să le impună organizaţiilor niciun candidat. „Dacă aş fi vrut să impun, cred că aş fi avut autoritatea necesară pentru a impune o candidatură. Însă deocamdată vreau să ştiu ce vor zonele să susţină. Sunt însă convins că nimic n-a început cu Popa Cornel şi nimic nu se termină cu Popa Cornel. Însă sigur că trebuie să existe o continuitate”, ne-a declarat cel care este liderul PNL Bihor şi, în acelaşi timp, preşedinte al Judeţului.
Citiți principiile noastre de moderare aici!