Unele case de amanet oferă credite mai mici pentru aceleaşi obiecte şi percep totodată şi comisioane mai mici, altele apreciază obiectele la valori mai mari şi percep comisioane mai mari. Diferă şi perioda de amanetare. „Un sigur lucru este necesar şi anume ca fiecare firmă să practice servicii corecte şi legale, să nu defăimeze această activitate de creditare în faţa clientelei şi a autorităţilor”, apreciază amanetarul.
Acesta îi sfăuieşte pe clienţi ca şi în cazul în care nu au toţi banii pentru rambursarea creditului şi a comisioanelor să se prezinte la casa de amanet pentru încheierea unui nou contract, dacă clientul reuşeşte să achite numai comisioanele şi dobanzile şi, eventual, o parte din creditul acordat iniţial. „Acest nou contract funţionează precum o prelungire a contractului iniţial, deci încercăm să găsim posibilităţi pentru a evita pierderea obiectelor amanetate. Noi, şi cred fiecare firmă de amanet, este de asentimentul meu, suntem de părere că un obiect care nu mai poate să fie recuperat de posesorul iniţial nu o să fie încă o dată amanetat. În consecinţă nu o să mai producă comisioane pentru amanetar. Deci dorim ca majoritatea obiectele amanete să fie luate înapoi de posesorii lor”, subliniază Nagy Iosif.
Pe de altă parte, amanetarul îi sfătuieşte pe clienţii caselor de amanet să epeleze la credite amanetare doar dacă văd şi posibilitatea rambursării creditului la termen.
D.B.
Citiți principiile noastre de moderare aici!