Bogat ornamentate, fațadele Palatului Rimanóczy Kálmán Senior, din Parcul Traian nr. 1, au început să iasă de sub schele. Primul tronson e cel dinspre Parcul Traian și până la finalul acestei luni ar trebui să dispară de pe amplasament și ultima schelă. Asta conform termenului de execuție asumat de constructor – două firme din trustul Selina – cu Primăria.
Palatul este una dintre puținele excepții de la regula cvasi-generală a îngălbenirii orașului în urma lucrărilor de reabilitare a bisericilor sau clădirilor-monument, realizate de Primărie. Arhitectul Cristian Pușcaș spune că alegerea culorii cărămiziu- intens nu a pus foarte multe dileme, chiar în absența unui studiu de parament concludent sau a unor informații consistente despre culorile inițiale.
„Este culoarea predominantă pe fațadele palatelor venețiene, din care e inspirat și acest palat. Consider că faptul că e ușor mai intensă nu e un neajuns ci, din contră, cred că grație tehnicii existente azi am putut îndeplini dorința inițială a arhitectului autor”, spune Pușcaș.
Despre ornamentele metalice care decorează fațada dinspre strada Republicii, acesta consideră că au fost demontate și duse în atelierul meșterului Kiss Csaba, pentru restaurare sau completare, unde este cazul. Urmează să fie asamblate și montate la locul lor, până la predarea lucrării.
Intervenția la imobil a scos la iveală probleme suplimentare, legate de infiltrația de apă pluvială în subsoluri, din cauza modului defectuos de funcționare a sistemului de canalizare pluvială. Deși realizat relativ recent, concomitent cu refacerea Corso-ului, sistemul de drenare nu își face treaba, iar infiltrația apei în pereți e aproape o garanție pentru noi deteriorări.
Selectată anul trecut
Clădirea a fost aleasă în 2018 pentru a fi reabilitată în cadrul Programului Multianual pentru realizarea lucrărilor de protejare și intervenție asupra clădirilor cu valoare cultural-arhitecturală situate în Ansamblul Urban – Centrul istoric Oradea, din cauza stării avansate de degradare a tuturor elementelor clădirii, de la tencuială, la tâmplărie și acoperiș.
„Lucrările de restaurare și reabilitare a fațadelor și învelitorii își propun să redea clădirii nu doar un aspect cât mai apropiat de imaginea sa istorică originală, dar și să contribuie la îmbunătățirea și optimizarea modului de comportare în timp a imobilului. Amplasamentul a fost predat executantului în data de 10 octombrie 2018, iar în aceste zile se demontează schelele de pe fațada clădirii dinspre penitenciar, urmând ca executantul să continue lucrările de reabilitare dinspre strada pietonală”, transmite Primăria.
Valoarea investiției este de peste 3 milioane de lei, iar durata de execuție a lucrărilor este de 18 luni. Lucrările sunt executate de asocierea Drum Asfalt SRL – SC Trameco SA, termenul de predare fiind finalul lunii iulie.
Restaurare
Între lucrările contractate figurează:
– îndepărtarea cablurilor de la nivelul fațadelor
– restaurarea integrală și unitară a tâmplăriilor spațiilor locative
– restaurarea sau implementarea unitară a sistemelor de rolete de la ferestre
– zugrăveli cromatice
– refacerea elementelor decorative din stuc după martorii existenți încă in situ
– confecționarea sau restaurarea elementelor decorative de la baza învelitorii
– restaurarea integrală a feroneriilor, inclusiv vopsirea acestora
Citiți principiile noastre de moderare aici!