Începând de marți, 17 august 2021, Casa Tineretului din Oradea s-a reintrodus în circuitul cultural al judetului Bihor. Acest lucru a fost posibil ca urmare a eforturilor de renovare şi utilare pe care conducerea Fundaţiei Române pentru Tineret Bihor împreună cu partenerii săi le-a făcut în perioada pandemică 2020-2021. Casa Tineretului a fost construită în 1982-1983, a făcut parte din patrimoniul fostei Uniuni a Tineretului Comunist din județul Bihor.
[eadvert]
În 1990, o dată cu apariţia decretului Lege 150, fosta Casă a Tineretului, Ştiinţei şi Tehnicii din Oradea a fost preluată de către Fundaţia Română pentru Tineret Bihor (F.R.T. Bihor). Din acel moment, F.R.T. Bihor a încercat să folosească şi să administreze cât mai bine acest patrimoniu în folosul tineretului bihorean, organizând numeroase activităţi culturale, sportive, educative şi de divertisment.
La evenimentul festiv organizat marţi, 17 august, au fost prezenţi: Daniel Todoran, avocatul şi purtătorul de cuvânt al Fundaţiei Române pentru Tineret Bihor, Georgiana Lică, secretar general al Fundaţiei Naţionale de Tineret, Bogdan Crişan, vicepreşedinte al Fundaţiei Judeţene de Tineret Timişoara şi Dan Sabău, reprezentând Sinton Expert, partener al F.R.T. Bihor.
„În 2020 am decis să facem nişte investiţii ca să putem să reintroducem acest imobil în circuitul cultural al judeţului Bihor. Toate spaţiile au fost renovate şi reutilate pentru a fi folosite la ceea ce cândva era Casa Tineretului, adică eveniemnte realizate în folosul şi pentru tinerii din judeţul Bhor”, a spus Daniel Todoran.
Casa Tineretului are aproximativ 1900 de metri patraţi, dispune de o sală mare de spectacole, un hol lobby, o trerasă grădină de vară, trei săli de dans, sunt două centre de pregătire profesională, un centru de proiecte europene, o sală de bodybuilding, o sală de fitness şi multe alte săli funcţionale.
Dan Sabău a mărturisit că exact în urmă cu 360 de zile a semnat parteneriatul dintre Sinton Expert şi Casa Tineretului. Au început lucrul dar pe parcurs şi-au dat seama că sunt mai mult mai multe lucruri de pus la punct.
„Vreau să vă spun din tot sufletul că există posibilitatea ca şi în România să existe parteneriate între mediul privat şi cel de stat sau fundaţii la fel cum este şi acesta de faţă, fără ca să punem tot timpul înainte problema că nu avem bani. Dacă mă întrebaţi acum câţi bani aveam, vă spun că nu avem bani. Eu la capitolul voluntariat nu am găsit aproape pe nimeni, a fost foarte greu să ne bazăm pe voluntariat, şi atunci am găsit alte pârghii ca să dezvoltăm această colaborare. Pandemia ne-a învăţat că sunt anumite lucruri pe care trebuie să le facem, ne-a învăţat să dezvoltăm relaţile interumane şi m-am gândit că aceste lucruri ar fi bine să le transmitem şi tinerilor şi cel mai bine o putem face în Casa Tineretului”.
Investiţii la jumătate
Dan Sabău spune că în momentul de faţă investiţiile sunt aproximativ la jumătate. De altfel, în timpul evenimentului, pe ecran au rulat imagini din timpul renovărilor, pentru a vedea mai bine cum a fost şi cum arată acum după reamenajare. Au rulat şi imagini de la concertele de anul trecut de pe scena amenajată pe terasa Casei Tineretului pentru a demonstra că se mai pot ţine aici evenimente. Concertele au fost susţinute de formaţia Fraţii JdiERI, care şi-a lansat atunci cel de al doilea album, „Post Scriptum”, concerte transmise şi live streaming, lucru posibil şi la viitoarele evenimente care vor avea loc în această locaţie.
De altfel, Fraţii JdiERI, prezenţi şi la evenimentul de redeschidere a Casei Tineretului, au fost alături de echipa lui Dan Sabău la fel ca mulţi alţi artişti, ingineri de sunet, ingineri de lumini care au fost consultaţi pentru a putea, cu tehnica disponibilă, modestă dar de generaţie nouă, să dezvolte aceste spaţii pentru evenimente de calitate.
De exemplu, holul este gândit pentru evenimente mici şi mijlocii de tip simpozion sau stand-up comedy unde nu participă mai mult de 100 de persoane, zona putând fi şi izolată pentru mai multă intimitate. Holul este iluminat natural şi are o acustică deosebită care nu necesită neapărat amplificare, multe panouri din tavan fiind înlocuite. Sunetul construit în hol este dirijabil cu ajutorul unei tablete, după cum explică Dan Sabău, microfonul putând fi auzit doar în hol, sau doar pe terasă, fără să fie nevoie să te deplasezi dintr-un loc în altul, în sala de spectacole fiind creat un sunet similar. Microfonul poate fi folosit şi în toate sălile simultan.
Cu această ocazie, Dan Sabău a anunţat că din 21 august încep la Casa Tineretului pregătirile pentru Campionatul Mondial de Powerlifting care va avea loc la Oradea şi va fi transmis inclusiv pe youtube în live streaming. Ministudioul din sala de spectacole este dotat cu câteva camere de luat vederi, cu mixere video pentru a putea filma din mai multe unghiuri şi pentru a transmite pe patru canale. Atât spaţiul de afară cât şi cel din interior este dotat cu sistem de sunet performant. De asemenea, a fost amenajat şi spaţiul din backstage, unde artiştii au la dispoziţie cabină de schimb, loc de relaxare, dar şi un monitor prin care pot vedea în permanenţă ce se întâmplă în sala de spectacol.
Mai rămâne speranţa că vremurile vor fi mai bune, restricţiile vor fi cât mai puţine pentru a putea avea cât mai multe evenimente dedicate tinerilor bihoreni. Timp de două săptămâni, în holul Casei de Cultură poate fi vizitată şi o mică expoziţie de fotografie a artistului Ovi D. Pop.
Trimite articolul
XAcum o reabiliteaza si peste 2 ani o demoleaza impreuna cu sala sporturilor. Pt regenerare si extindere strand iosia.
-
Ovi, esti foarte “destept”. Se pare ca le stii pe toate, ca si mama Omida.Vai de tine!
se vede ca a venit zmo sub hotelu tiniretului …
CASA TINERETULUI – in 2000 vuia locul de copii, de cursuri de dans, activitati pentru copii, 2010 festival-uri de dans international, dansuri de societate, activitati cu si pentru copii, 2020 – pustiu si nu din cauza pandemiei…..
Actualele investitii/parteneriate nu cred ca e in beneficiul “TINERETLUI” care nu isi permite sa plateasca o chirie pentru sunetul SINTON iar acustica intr-un hol de beton este intradevar deosebita, mai ales pentru cei care cunosc…..
-
Cetatean, ma intai invata putina gramatica.
Apoi, inainte sa te pronunti, studiaza!
ati omis sa spuneti unde se afla ????
nu toate lumea stie ….