Amplul proces de restaurare a fațadelor din zona centrală atinge o nouă bornă odată cu „inaugurarea” Casei Róth.
Potrivit municipalității, în cadrul proiectului de reabilitare au fost realizate următoarele lucrări: desfacerea tencuielilor ce nu au aderență cu peretele, curățirea suprafețelor de cărămidă decapate de tencuieli, reparații tencuieli exterioare, repararea și finisarea ancadramentelor, reabilitarea acoperișului, repararea jgheaburilor și burlanelor, repararea ferestrelor și a porții de acces după modelul original, desfacerea cablurilor montate de pe fațade, demontarea signalisticii, urmând a se finaliza refacerea calcanului. Valoarea investiției este de 205.477,35 lei fără TVA. Deși lucrările au început la 1 ianuarie 2018, iar durata de realizarea a fost stabilită la 12 luni, realizarea efectivă a avut loc mult mai repede.
Imobilul de pe strada Vasile Alecsandri nr. 3, cunoscut sub denumirea de Casa Róth, a fost proiectat de arhitectul Mende Valér și edificat în anul 1912, având destinația actuală de locuințe și spații comerciale la parter. Casa Róth se află în continuarea Palatului Moskovits și dispune de trei etaje şi mansardă, fiind valoroasă din punct de vedere architectural și reprezentativă pentru stilul secession orădean.
Lucrările de restaurare au fost realizate în cadrul Programului Multianual pentru Reabilitare Fațade, restaurarea fiind executată de S.C.Conpila S.R.L. Oradea. Prin programul de reabilitare a fațadelor clădirilor din centrul istoric, Primăria Municipiului Oradea are în vedere scoaterea din pericol a imobilelor, punerea în valoare a componentelor structurale, arhitecturale și artistice precum și reintegrarea acestor imobile în circuitul socio-economic și cultural-istoric.
Citiți principiile noastre de moderare aici!