Muzeul Tarii Crisurilor se chinuie de ani buni în Palatul Baroc. Iar Consiliul Judeţean plăteşte chirie Episcopiei Romano-Catolice. De doi ani se lucrează la noul sediu al Muzeului. Cu sau fără dirigenţie de şantier. În schimb, cu mult zgomot de fond, asigurat de către preşedintele CJ, Radu Ţîrle, mereu pe poziţie antagonică cu executantul lucrării. S-au cheltuit până acum 40 milioane de lei noi şi ar mai trebui încă 10 milioane pentru ca Selina să-şi ducă la capăt lucrarea contractată cu administraţia judeţeană. CJ Bihor nu mai are însă banii necesari.
Alt blocaj: acoperişul e sită, însă Ţîrle nu doreşte să-i recepţioneze Selinei lucrarea, cu titlu parţial, pentru ca şantierul să fie preluat de firma ce s-ar ocupa de acoperiş – CIAC. Şeful CJ spune că nu poate, legal vorbind. Astfel, Selina nu predă amplasamentul.
Acestor probleme li se adaugă lipsa unui punct TRAFO pentru energia electrică, de care Muzeul are nevoie pentru ca să aibă un sistem electric viabil. Azi există electricitate doar pentru organizarea de şantier. Aşadar, chiar dacă azi s-ar decide mutarea Muzeului, instituţia nu ar avea curent la capacitatea cerută.
De asemenea, mai trebuie organizate licitaţii pentru parcări, pentru amenajarea spaţiului din jurul clădirii şi pentru recondiţionarea gardului. Acestora li se adaugă necesitatea achiziţionării de mobilier special, pentru exponate.
Jurnal bihorean şi Bihor Online (www.bihon.ro) au fost joi pe şantierul viitorului sediu al Muzeului Ţării Crişurilor Oradea. Se poate spune că fosta clădire a Garnizoanei Oradea a suferit schimbări esenţiale. Acest imobil pare acum ideal pentru a găzdui cea mai importantă instituţie muzeală din vestul ţării. Cum clădirea e administrată de executantul lucrărilor, ghid ne-a fost directorul general Selina, Călin Roman.
Ce s-a făcut
Conform spuselor lui Roman, în ceea ce priveşte manopera, lucrările sunt încheiate în proporţie de 95%. Cât despre echipamentele speciale necesare Muzeului, aici vorbim doar despre 50%. Sistemul de climatizare, adus din Italia, a fost instalat şi poate fi pus deja în funcţiune. De asemenea, s-au adus două lifturi. Au fost realizate şi sistemele anti-incendiu, reţelele de apă, firele pentru energie electrică şi alte reţele ce ţin de infrastructura clădirii.
Muzeul arată deja bine. Pe holuri avem gresie scumpă, adusă din Spania, iar cum toate geamurile clădirii sunt duble s-a optat pentru termopan de două ori, atât pe interior cât şi la exterior. Aflăm că s-a procedat aşa la solicitarea expresă a preşedintelui Radu Ţîrle. Chit că acum Consiliul Judeţean nu are bani să finalizeze lucrarea, după cum recunoaşte şi cel pus să conducă administraţia judeţului.
La demisol s-a amenajat o zonă zoologică, în care grupurile de vizitatori vor putea admira peşti deosebiţi, păsări, şerpi şi chiar şi un crocodil în toată regula. Utilităţile necesare pentru aceste facilităţi există deja. Mai trebuie montate doar acvariile, respectiv terariile. Tot la demisol e amenajat un restaurant, cu grupuri sociale şi bucătărie. Mai trebuie adus doar mobilierul.
La acelaşi nivel pe jos e travertin, iar pe lângă cele menţionate mai sus există o încăpere dotată cu un sistem de securitate deosebit. Orice pas făcut pe plăcile de gresie e detectat de senzorii de greutate, astfel încât să poată fi declanşată alarma. „Am înţeles că aici va fi tezaurul”, spune Călin Roman, gândindu-se la arma lui Horea sau chiar la inelul lui… Burebista.
La etajul I Muzeul dispune şi de o sală mare, unde ar urma să fie montat şi un amfiteatru modular. Ar urma să servească drept sală multifuncţională. În ciuda eleganţei sale, înţelegem că această sală nu va fi dotată cu candelabre impresionante, ci va fi montat un alt sistem, probabil mai puţin plăcut ochiului: o reţea confecţionată din metal, pe care se vor sprijini iluminatoarele, mult sub nivelul bolţii tavanului!
Sediul unde ar urma să se mute Muzeul Ţării Crişurilor va beneficia şi de o bibliotecă, ce arată deja deosebit, cu planşee şi scări interioare. Aici erau aduse ieri băncile de afară, pentru a fi protejate de temperaturile mici de peste iarnă. De asemenea, tot aici erau depozitate stative pentru mobilierul specific ce va servi Muzeului.
Afară, s-a amanajat deja aleea perimetrală clădirii, din rocă andezit. De asemenea, s-au montat lampadare de epocă.
Lipsuri
Nu e însă totul gata. Casa scărilor trebuie recondiţionată. De asemenea, în numeroase zone mai este necesar câte un rând de zugrăveală, făcute unele corecturi iar parchetul lipseşte din încăperi. Toaletele nu sunt încă dotate. Desigur, nu există încă niciun soi de mobilier în imobil iar de bani pentru mobilierul special necesar exponatelor nici nu poate fi vorba.
Calin Corpas
Citiți principiile noastre de moderare aici!