Ceremonia de deschidere a Casei Meşteşugăreşti în noul sediu a avut loc miercuri după-amiază, 22 ianuarie. La eveniment, preşedintele executiv al UDMR Bihor, Szabó Ödön, a precizat că salvând Casa Meşteşugărească, comunitatea maghiară „ s-a îmbogățit cu un alt spațiu cultural, de Ziua Culturii Maghiare”.
În 2023, Casa Meşteşugărească a fost nevoită să părăsească, după opt ani, Cetatea Oradea, în urma unei înștiințări primite din partea Primăriei Oradea, Direcția Patrimoniu Imobiliar. Deşi ar fi avut posibilitatea să participe la licitaţie pentru închirierea pe mai departe a spaţiului, sumele puse în joc au fost prea mari ca să şi le poată permite.
Ida Pázmán este meșter popular, creator de obiecte artizanale. S-a apucat de țesut manual în 1996, devenind meșter popular cu acte în regulă în 2009. Lucrează pe un război de țesut confecționat în 1862.
„Viziunea noastră este de crea o punte de legătură între meșteșugari și acei oameni dragi care apreciază obiectele din materiale naturale lucrate manual”, este motto-ul Casei Meşteşugăreşti, care a organizat în anii trecuţi un club de lucru manual, cu întâlniri săptămânale. Aceste reuniuni, desfășurate în atmosfera șezătorilor de odinioară a adus laolaltă oameni animați de aceleași pasiuni, fie că a fost vorba de brodat, croșetat sau tricotat, clubul prezentându-se şi la târguri de profil. Ultima oară orădeanii şi turiştii i-au putut găsi la Târgul de Crăciun din Piaţa Unirii.
„Oferim acest spațiu comunității pentru ca și alții să prospere. Cred că vor desfășura multe activități frumoase aici și vor construi un colectiv pentru comunitatea maghiară”, a spus la deschiderea noului sediu Szabó Ödön.
Ida Pázmán, președintele Asociației Casa Meșteșugărească Orădeană a sublinat că această nouă locaţie vine cu mai multe avantaje faţă de cea pe care a avut-o în Cetate, unde nu se puteau desfășura activități artizanale precum împâslirea, nu se putea lucra cu apă. Aici, în curtea acestei proprietăți nu mai sunt restricţii de acest fel.
„Vom continua activitățile pe care le-am desfășurat în Cetate, activitățile cu copii, în special în perioada Școlii Altfel și Săptămâna Verde. Vom continua taberele din vacanță de vară, dar şi clubul permanent, care are loc în fiecare miercuri de la ora 17:00”, a spus Ida Pázmán, precizând că activitatea principală va fi educația.
Ida Pázmán a anunțat că de sâmbătă asociația lor a fost admisă în Federația Asociațiilor Meșteșugărești din Transilvania, intrând astfel într-o reţea extinsă de meșteri din Transilvania și Ungaria.
Din partea UDMR au mai vorbit la deschidere Nándor Botházy, președintele executiv al filialei Oradea şi Beáta Lívia Bálint.
István Kolozsvári, președintele Federației Maghiare a Asociațiilor de Artă Populară, a fost prezent la deschidere și a transmis salutările și urările de bine ale comunității meşteşugăreşti. El a amintit că asociația maghiară are 70 de organizații membre în tot Bazinul Carpaților, iar asociația din Transilvania a fost înființată pe același model în urmă cu doi ani. „Există o simbioză serioasă între noi, încercăm să lucrăm pentru o cultură maghiară unificată”, a spus președintele.
La eveniment, actorul Meleg Vilmos a recitat Imnul scris de Ferenc Kölcsey.
Citiți principiile noastre de moderare aici!