An de an în preajma sărbătorilor Pascale, Habitat pentru Umanitate Beiuş readuce speranţa şi bucuria într-o famile care are cu adevărat nevoie de ajutor.
Anul acesta în Casa de Paşti se va muta familia Dumşe. Volunatrii au sosit deja pe şantierul Habitat şi fac tot posibilul ca Paştele acesta să rămână pentru totdeauna în memoria familie Dumşe. „Deja voluntarii de la Icelandia au devenit prietenii nostri. Sunt nişte oameni minunaţi, cu suflet bun şi dornici de a face o schimbare în bine oriunde se implică. Au făcut aproape 200 de km ca să dea o mână de ajutor la construirea Casei de Paşti”, a precizat Emil Popa, reprezentantul Habitat pentru Umanitate Beiuş.
Casa de Paşti 2015
Din faţa calculatorului, a noii tablete sau a smartphonului este greu de imaginat că încă mai exista în jurul nostru o mulţime de oameni care trăiesc în condiţii inimaginabile. Imaginează-ţi o locuinţă micuţă din chirpici cu pământ pe jos unde găinile se plimbă nestingherite şi sar pe masa veche pentru a mânca puţinele firmituri rămase în urma unor suflete care trăiesc aici. Imaginează-ţi un tavan din nuiele lipit cu pământ care din când în când se prelinge peste locuitorii încăperii, imaginează-ţi un pat vechi, cu arcurile rupte şi căptuşala peticită în care se îngesuie o mamă cu doi copii mărişori, imaginează-ţi o uşă mai mult ca protecţie inutilă faţă de animale şi o sobă veche din tablă crăpată la toate încheieturile. În acest context ce pare ireal, imaginează-ţi cum ai reuşi să trăieşti chiar şi pentru câteva zile alături de cei dragi.
Aceasta este realitatea în care se zbate şi familia Dumşe din localitatea Roşia. Condiţiile prezentate mai sus sunt doar o palidă descriere a greutăţilor pe care le înfruntă zi de zi, an de an şoţii Dumşe şi cei doi copii gemeni.
Elisabeta şi Dorin împreună cu Andrei şi Dorel simt din plin frigul fiecărei ierni, iar pentru asta nu este nevoie să iasă din casă. În schimb vara ar prefera să doarmă sub cerul liber feriţi de rozătoare şi teama că locuinţa poate să cadă peste ei.
Elisabeta a crescut la orfelinat după ce a fost abandonată la naştere. Viaţa ei n-a fost niciodată uşoară. Condiţiile din orfelinat erau teribile, iar acestea nu s-au schimbat nici la 18 ani când a părăsit instituţia. A dormit pe străzi, prin gară şi în parcuri. A fost apoi ajutată de o familie din Oradea să-şi găsească un loc de muncă şi nu după mult timp s-a căsătorit.
Cu puţinii bani pe care i-a pus deoparte şi cu ajutorul comunităţii a reuşit să facă rost de câteva materiale de construcţii şi să încerce să-şi ridice o locuinţă decentă. Însă progresul lucrarilor era atât de lent încât mare parte din ce faceau într-un an trebuia refăcut în anul următor.
Auzind despre Habitat Elisabeta şi-a pus toată speranţa în ajutorul asociaţiei şi s-a rugat neîncetat ca Dumnezeu să o ajute să le ofere un acoperiş bun deasupra capului copiilor ei. Şi-a luat inima în dinţi şi a bătut la uşa organizaţiei solicitand sprijin. A fost selectată apoi ca beneficiară a proiectului Casa de Paşti 2015.
Începând din anul 2000, Habitat for Humanity Beiuş derulează an de an acest proiect, ajutand cel puţin o familie cu o poveste aparte să beneficieze de o locuinţă trainică, sigură şi sănătoasă. Voluntari români şi străini, companii şi biserici, tineri şi vârstnici îşi unesc energiile pentru a ajuta la transformarea radicală a vietii unor oameni mai puţin norocoşi, dar care doresc să rupă cercul vicios al locuirii sărăcăcioase.
Citiți principiile noastre de moderare aici!