Recent, comuna Sălacea prin referentul cultural Szücs György a fost prezentă la o conferință internațională de prestigiu din vestul Ungariei. Tema a fost viața culturală și în special activității muzeelor în contextul post-pandemie.
[eadvert]
Evenimentul a fost organizat la Szombathely de către Asociația Muzeelor din Provincie și și-a propus să dezbată modalitățile prin care în perioada următoare muzeele din Ungaria, dar și alte entități de cultură de acest profil din țările învecinate pot fi, din nou, parte integrantă de zi cu zi a comunității și a turismului.
La conferință au participat aproximativ 50 de instituții de muzee și case de expoziții, pe lângă instituțiile din Ungaria și România, regăsindu-se și instituții de cultură din Slovacia și Serbia.
„Cele mai importante puncte discutate și care presupun pași pentru viitorul apropiat s-au referit la crearea unei rețele tematice a muzeelor din provincie și organizarea unei expoziții în serie dinspre vestul Ungariei care să ajungă și în localitatea Otomani. Totodată, ținând cont de viitoarele programe europene privind finanțările, participanții s-au împărțit pe câteva grupe de lucru tematice, concluzionând că va fi necesară o abordare comună, proiecte în partneriat cu finanțări internaționale, un aspect ce nu a fost atins într-o măsură satisfăcătoare în runda programelor a căror termen de finalizare se apropie”, explică referentul cultural Szucs Gyorgy.
Dintre multele muzee participante din Ungaria, le amintim doar pe cele mai prestigioase :Tokaj Muzeum din vestitul oraș viticol, Hajdusagi Muzeum din Hajduboszormeny, Janus Panonnius Muzeum din Pecs sau cele ale orașelor Szekesfehervar, Sopron.
Conacul Komaromi din satul Otomani, care găzduiește Casa de Expoziții, a fost construit în secolul al XVII-lea, de fiul celui mai bogat om din Debreţin, Komaromi Gyorgy al II-lea, fiul preotului protestant cunoscut și ca traducător al Bibliei, Komaromi Gyorgy, care achiziționeză proprietatea Ottomány de la familia Bernáth.
În timpul comunismului, clădirea a fost CAP, grădiniță, iar apoi a ajuns o ruină până în 2010 când Primăria Sălacea inițiat un proiect comun cu orașul Gyula pentru renovarea clädirii.
Chiar în timpul pandemiei a fost reorganizată expozitia din Otomani după ce Mold Marius din Carei a oferit în acest scop mai multe obiecte de mobilier în stilul baroc si german vechi, foarte frumoase.
Citiți principiile noastre de moderare aici!