Pentru femeile asimptomatice la risc înalt, cu vârsta cuprinsă între 30 şi 49 de ani inclusiv, medicul de familie recomandă, în cadrul consultațiilor preventive, ecografie de sân și mamografie 2D, anual, conform metodologiei de screening pentru cancerul de sân, aprobată prin ordin al ministrului Sănătății.
„Pentru femeile asimptomatice care nu au risc înalt, medicul de familie recomandă în cadrul consultațiilor preventive, începând cu vârsta de 50 de ani până la vârsta de 69 de ani inclusiv, mamografie 2D, o dată la doi ani, conform metodologiei de screening pentru cancerul de sân, aprobată prin ordin al ministrului Sănătății”, potrivit unui comunicat de presă emis de Casa de Asigurări de Sănătate Bihor.
Medicul de familie ține evidența trimestrului și anului corespunzător ultimei ecografii de sân şi mamografii 2D, la femeile la risc înalt, respectiv trimestrul și anul corespunzător ultimei mamografii 2D pentru femeile fără risc înalt, în conformitate cu metodologiile de screening pentru cancerul de sân aprobate prin ordin al ministrului Sănătății.
Depistarea și diagnosticarea precoce a cancerului de sân
Pentru depistarea și diagnosticarea precoce a cancerului de sân, femeile asimptomatice eligibile se pot adresa ambulatoriilor de specialitate care furnizează servicii medicale în scop diagnostic-caz, care sunt servicii standardizate ce includ consultații de specialitate chirurgie generală/obstetrică-ginecologie și efectuarea mamografiei digitale 2D.
Criterii de eligibilitate:
- femei asimptomatice din grupa de vârstă 50-69 de ani care nu au un diagnostic confirmat de cancer mamar.
Se efectuează o dată la doi ani prin prezentare la examenul de depistare precoce a cancerului de sân. În cazul unui rezultat negativ, investigația se repetă peste doi ani.
Ulterior, se va efectua Senologie imagistică la femeile cu rezultate pozitive la mamografie digitală, care:
- nu au un diagnostic confirmat de cancer mamar;
- prezintă leziuni şi densități asimetrice la interpretarea mamografiei digitale;
- necesită evaluarea potenţialelor distorsiuni arhitecturale şi diferenţierea acestora faţă de ţesutul glandular;
- prezintă suspiciunea unei densităţi acoperită de ţesutul glandular.
În funcție de rezultatul la Senologia imagistică, serviciul de mai sus se poate completa și cu mamografie cu tomosinteză.
Se poate face puncție biopsie mamară ghidată ecografic, cu marcaj aplicat, cu examen histopatologic procedură completă HE și colorații speciale și teste imuno-histochimice, la femeile cu rezultate pozitive la mamografie şi ecografie, care după senologie imagistică/mamografie cu tomosinteză:
- nu au un diagnostic confirmat de cancer mamar;
- prezintă imagistic leziuni infraclinice ale sânului.
Se poate face puncție biopsie mamară cu vacuum ghidată mamografic (stereotactic) sau ecografic, cu marcaj aplicat, cu examen histopatologic și examen imunohistochimic, la femeile cu rezultate pozitive la mamografie şi/sau ecografie, care:
- nu au un diagnostic confirmat de cancer mamar;
- prezintă imagistic leziuni infraclinice (microcalcificări) ale sânului.
„Atât pachetul de bază, cât și pachetul minimal în asistența medicală primară cuprind consultațiile de prevenție, care se acordă de către medicul de familie anual. În urma consultației, medicul de familie eliberează bilet de trimitere cu completarea câmpului corespunzător prevenţiei, doar pentru investigaţiile paraclinice apreciate a fi necesare urmare a acordării consultaţiei, corespunzătoare grupelor de vârstă şi sexului”, a precizat sursa citată anterior.
Casele de Asigurări de Sănătate decontează la nivel realizat atât investigațiile de prevenție (pe care medicul de familie bifează căsuța PREV corespunzătoare), cât și investigațiile pentru persoanele cu suspiciune de afecțiune oncologică (pe care medicul de familie sau medicul de specialitate din ambulatoriul clinic bifează căsuța SO).
Citiți principiile noastre de moderare aici!