Muzeul Național Brukenthal împreună cu Asociația Brukenthal von Studio cu sprijinul Ministerului Culturii și sub Înaltul Patronaj al Ministerului Afacerilor Externe va organiza în perioada 16-30 septembrie Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu (SCAF).
Evenimentul va aduce în spațiile Muzeului Național Brukenthal și în spațiile outdoor din Sibiu lucrări de pictură, ceramică, sticlă, textile, sculptură, nft, instalație, video, fotografie, tehnică digitală, grafică, bijuterie contemporană realizate de aproximativ 100 de artiști din 5 continente.
Printre muzeele partenere ale evenimentului grandios se află şi singurul muzeu art nouveau din România, Casa Darvas – La Roche, alături de instituţii precum: Etihad Modern Art Gallery Abu Dhabi, Muzeul Transilvănean din Gundelsheim, Muzeul Național de Artă al Moldovei Chișinău, Muzeul Municipal Regina Maria Iași, Muzeul Bistrița, Muzeul de Artă Centrul Artistic Baia Mare sau Muzeul Județean Slatina. În cadrul festivalului va fi expusă instalația având ca temă originalitatea, reinterpretarea și restaurarea scaunelor de epocă. Istalaţia a fost expusă în Palatul Vulturul Negru din Oradea cu ocazia Zilei Mondiale Art Nouveau. Expoziţia de scaune coordonată de Ilie Mitrea, restaurator la Muzeul Național Brukenthal, a fost realizată în cadrul Atelierului de vară organizat de Ordinul Arhitecților Filiala Bihor cu sprijinul Oradea Heritage.
[eadvert]
„Din anul acesta, va fi cel mai mare eveniment din agenda culturală a Muzeului Național Brukenthal. Festivalul Internațional de Artă Contemporană de la Sibiu este unul dintre cele mai importante evenimente cultural-diplomatice din Europa. Avem peste 20 de ambasade partenere care ne-au facilitat primirea lucrărilor din diferite colțuri ale lumii.
Conceptul SCAF va avea în fiecare an expoziții ale unor state invitate. Anul acesta vom avea o expoziție de artă contemporană din Republica Moldova, realizată de Muzeul Național de Artă Contemporană și curatoriată de domnul director Tudor Zbârnea și o expoziție din Polonia. Vor fi mai multe expoziții de artă contemporană, realizate de mai mulți curatori, între care le menționez pe Ana Negoiță și Alexandra Runcan.
Ediția din acest an va aduce o expoziție inedită de sculptură a maestrului Virgilius Moldovan ce va fi organizată în podul Palatului Brukenthal din Piața Mare din Sibiu”, spune Alexandru Constantin Chituță, manager interimar al Muzeului Național Brukenthal.
Publicul va putea admira operele a aproximativ 100 de artiști români și străini, din Africa de Sud până în Finlanda, din Japonia și China până în Peru, sau Uruguay, Germania, Austria, Ungaria, Macedonia de Nord, Republica Moldova, Dubai și din multe alte state.
Festivalul va realiza și o platformă de dialog între artiști, curatori, directori de muzee de artă contemporană și arhitecți şi vor avea loc mai multe conferințe ținute fizic și online. În cadrul SCAF se va lansa catalogul festivalului și se va inaugura și o sală de expoziții temporare și evenimente în Palatul Brukenthal.
Trimite articolul
XAia e arta? Voi beti gaz ma !