Anul acesta, tema europeană pentru celebrarea patrimoniul Art Nouveau a fost „stained-glass Art Nouveau”, cea a vitraliilor Art Nouveau, dar adaptată specificului local. Conceptul derivă din trăsăturile specifice curentului Art Nouveau, care se remarcă prin prelucrarea unor teme inspirate de mediul natural, în special de floră și faună.
În clipul de promovare pe tema vitraliilor din oraș, difuzat în mediul online de către Oradea Heritage – Fundația de protejare a monumentelor istorice din județul Bihor, apare o clădire emblematică, dotată cu vitralii impresionante. Este vorba de Casa Darvas – La Roche, una dintre cele mai de preţ bijuterii arhitectonice ale oraşului Oradea, construită între anii 1909 şi 1912 de către fraţii László şi József Vágó, în stil Art Nouveau-Secession. Situată pe strada Iosif Vulcan, la nr. 11, cocheta clădire este unică prin frumuseţea şi modernitatea sa, putând sta alături de cele mai originale creaţii arhitecturale europene de la începutul secolului XX.
Proiectul de restaurare a Casei Darvas – La Roche, în vederea valorificării patrimoniului cultural secession, a început în ianuarie 2018, lucrările fiind finanțate din fonduri europene. Valoarea contractului de execuție este de 4.793.443.71 de lei (fără TVA), respectiv 5.704.198.01 lei cu TVA, iar executantul lucrărilor de restaurare este S.C. Constructorul Sălard SRL.
În acest moment, lucrările de reabilitare a imobilului sunt finalizate și se fac ultimele pregătri în vederea efectuării recepției la terminarea lucrărilor. „Lucrările de reabilitare sunt finalizate, în prezent se montează mobilierul și se lucrează la decorațiuni. Intenționăm să achiziționăm câteva piese de mobilier proiectate de frații arhitecți Vágó, iar până la jumătatea lunii august, Casa Darvas va fi pusă în funcțiune și va fi deschisă publicului”, spune primarul Ilie Bolojan.
În continuare, Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural urmează să amenajeze spațiul muzeal și să deschidă, în a doua jumătate a lunii august, Secția Muzeală Art Nouveau.
Trimite articolul
XMuzeulTrii Crisurilor, Muzeul Orasenesc (Cetate),, Muzeul Ady Endre, Casa Memoriala Aurel Lazar, Casa Memoriala Iosif Vulcan, Muzeul Evreilor, Muzeul Masonilor, Casa Darvas-laroche … N-o fi cam mult pentru posibilitatile (financiare) ale orasului-judetului ? Ca toate astea costa bani, nu putini ! Nu s-ar putea concentra aceste obiective si patrimoniul lor in spatii generoase si independente la MTC sau in cetate ? Mare afluenta turistica nu avem, din incasari nu se pot sustine ! Hai sa fim seriosi ! Sa ne vedem lungul nasului. Si grosimea pungii …
-
Daca managementul e bun, muzeele aduc bani, nu costa. Daca la Barcelona muzeele din diferitele case proiectate si construite de Gaudí pot functiona pe profit, atunci si la Oradea se poate o casa Darvas-La Roche ca muzeu.