De la finalul lunii ianuarie, Casa Darvas – La Roche de pe strada Iosif Vulcan a intrat în şantier de restaurare. Deşi finanţarea era deja, asigurată, la finalul anului trecut, ordinul de începere a lucrărilor s-a dat anul acesta, când vremea dădea semne că ar permite desfăşurarea lucrărilor.
„Au început cu subsolul. În partea superioară se lucrează la demontarea elementelor decorative care trebuie restaurate”, spune viceprimarul Mircea Mălan.
În imobilul cu ieşire la ambele aliniamente stradale urmează să fie amenajat un Muzeu Art Nouveau.
Turistic
Astfel, obiectivul general al proiectului vizează restaurarea Casei Darvas – La Roche, monument istoric de importanţă locală, în vederea valorificării patrimoniului cultural în stil Secession și a identității culturale pentru impulsionarea dezvoltării turistice a Municipiului Oradea”, este justificarea pentru alocarea fondurilor europene, în sumă de 9,7 milioane de lei/ 2,1 milioane euro – 98% din valoarea eligibilă a proiectului.
Imobilul are o suprafață desfășurată de 1701 mp și o suprafață construită la sol de 566 mp. În afară de „crearea funcțiunii muzeale a Casei Darvas – La Roche”, în contul acestui proiect e inclusă şi „realizarea digitizării obiectivului de patrimoniu Casa Darvas – La Roche, aflat în circuitul internațional Art Nouveau European Route”.
Pe durata de implementare a proiectului, este prevăzută realizarea unei campanii de promovare a obiectivului.
Intervenţia ar trebui să asigure şi creșterea accesibilității persoanelor cu dizabilități în incintă, prin montarea unui lift. Acum, accesul la etaj e posibil doar pe scări.
O ţintă înscrisă în proiectul de finanţare este „atingerea unui număr anual de 5000 de turişti care vizitează Casa Darvas – La Roche, ca urmare a restaurării, pentru valorificarea acesteia din punct de vedere al potenţialului turistic cultural local şi regional pe piaţa turistică naţională şi internaţională” respectiv „înființarea unui centru cultural care să aibă ca rezultat dezvoltarea vieții sociale prin încurajarea schimburilor culturale, turistice și de tineret”.
Destinatari
Grupul ţintă al proiectului îl constituie „consumatorii serviciilor de turism în general şi consumatorii serviciilor de turism cultural în special”. Astfel, noul muzeu ar urma să fie un magnet atât pentru turiştii sau orădenii interesaţi de patrimoniu cât şi pentru „entități care au ca obiect de activitate protejarea patrimoniului arhitectural (persoane juridice cu scop patrimonial și nepatrimonial), specialiști în arhitectură, istoria artei, muzeologie, artiști plastici”.
Conform unei analize a sectorului turistic, Oradea e căutată de câteva categorii bine determinate: cei interesaţi de turismul cultural şi de patrimoniu, căutătorii de agrement, cei care vin în Băi dar ajung şi la Oradea şi, în pondere mai mică, străinii care vin la Oradea pentru evenimente, cei din categoria ecoturismului respectiv cei din categoria turismului de afaceri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!