Directorul executiv al Fundaţiei de Protejare a Monumentelor Istorice din judetul Bihor (Oradea Heritage), Angela Lupşea, alături de Grigore Morar, preşedinte al fundaţiei, şi viceprimarul Arina Moş a prezentat raportul de activitate pe 2021 al fundaţiei.
Arina Moş a deschis conferinţa de presă: „Numărul turiştilor din municipiul Oradea se datorează unei politici de reabilitare a faţadelor monumentelor arhitecturale situate în ansamblul urban Centrul istoric Oradea, începută în oraşul nostru de mai bine de zece ani, dar în mare măsură şi datorită faptului că obiectivele turistice din municipiul Oradea sunt foarte bine manageriate de către Fundaţia de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor”.
Arina Moş s-a declarat extrem de impresionată de munca de echipă a celor din cadrul fundaţiei, şi de colaborarea acestora când este vorba de un proiect de reabilitare cu Primăria Oradea prin Direcția Management Proiecte cu Finanțare Internațională (DMPFI) pentru atragerea fondurilor europene, prin Direcţia Arhitect Şef pentru autorizaţii de construire, prin Direcţia Patrimoniu Imobiliar la contractarea pentru reabilitarea clădirilor, apoi Direcţia Economică şi Direcţia Juridică. „Doresc să subliniez că sustenabilitatea unui proiect, menţinerea în timp pe o piaţă competitivă şi atingerea indicatorilor asumaţi prin contractul de finanţare este cea mai grea parte şi reprezintă secretul care aduce plus valoare în comunitate. Printr-o implementarea la standarde înalte, un proiect european îşi atinge scopul”. Un lucru de menţionat este că Primăria Oradea nu a executat silit niciun proprietear din clădirile care au fost reabilitate anul trecut.
Grigore Morar, preşedinte al fundaţiei, a punctat principalele direcţii de acţiune pe care fundaţia le-a avut în 2021: continuarea implementării programului de reablitarea a faţadelor clădirilor situate în ansamblul urban Centrul istoric Oradea şi alte perimetre considerate prioritare, executarea lucrărilor de reabilitare şi întreţinere a monumentelor de for public, gestionarea eficientă a obiectivelor aflate în administrarea fundaţiei, organizarea şi desfăşurarea de evenimente de înaltă ţinmută culturală în cadrul obiectivelor din administrarea fundaţiei de promovare a municipiului Oradea, în special ca citadelă art nouveau.
[eadvert]
Rezultate, obiective, proiecte
Raportul a fost detaliat de către Angela Lupşea: „Mă bucur că putem să vă oferim astăzi un bilanţ al activităţii noastre din 2021, în care echipa Oradea Heritage a demonstrat că este posibil în Oradea să te ghidezi după citatul dat de Elizabeth Diller: nu avem idei preconcepute, lucrăm, analizăm, citim, păşim în proiecte ştiind că nu suntem primii ajunşi acolo. Aceasta este deviza noastră, așa coordonăm împreună cu consiliul director al fundației și echipa Oradea Heritage toate cele cinci obiective turistice”.
Raportul a fost structurat pe câteva capitole: rezultatele Programul multianual de reabilitare a fațadelor clădirilor situate în Ansamblul Urban – Centrul istoric Oradea, obiective turistice, magazinele de suveniruri din cadrul obiectivelor și proiectele speciale aflate în pregătire.
În anul 2021 începând cu luna iulie bugetul a fost suplimentat, ca urmare a preluării obiectivelor turistice – Casa Darvas – La Roche, Sinagoga Aachvas Rein şi Templul Francmasoneriei. Suma cuprinsă în buget conform HCL din 29 iunie a fost de 3.108.080 și execuția la finalul lunii decembrie 2021 a fost de 2.913.390 lei. Execuția bugetară pe anul 2021 începand cu luna iulie a cuprins doar o parte din obiective – Casa Darvas – La Roche şi Sinagoga Aachvas Rein şase luni. Turnul Primăriei și Templul Francmasoneriei au fost deschise în octombrie 2021.
Pentru anul 2022, având în vedere estimările pe 12 luni pentru toate activitățile legate de cele cinci obiective turistice, monumentele de for public, programul multianual, editarea de albume, salarii și gestiune administrative bugetul este de 5.000.000 lei.
În anul 2021, Fundaţia a oferit consultanţă privind implementarea Programului Multianual mai multor instituții publice din țară, precum Primăria Municipiului Brașov, Constanţa, Arad, Timişoara și Craiova. De asemenea, a oferit consultantă proprietarilor din Oradea. în vederea reabilitării clădirilor.
În 2021 Fundația s-a implicat în completarea HCL 837/2012 privind elaborarea procedurii privind întreținerea fațadelor imobilelor în Municipiul Oradea. În acest sens este alocată suma de 400.000 lei în bugetul pe anul 2022. Pentru administrarea, reabilitarea și punerea în valoare a monumentelor de for public în 2021 a fost alocată, prin buget, suma de 78.400 lei, din care s-a cheltuit 77.590 lei.
Pentru anul 2022 prin buget s-a propus: finalizarea reabilitării statuii lui Avram Iancu, reabilitarea statuii lui Szigligeti Ede, conform proiectului avizat, reabilitarea statuii lui Mihai Eminescu, corelat cu proiectul de amenajare a Piațetei de deasupra parcarii subterane, de pe str. Independenței, amplasarea, în Cetatea Oradiei, a statuii Sf. Ladislau, intreținerea statuilor Iosif Vulcan, George Enescu, Aurel Lazar şi realizarea proiectului și obţinerea avizelor necesare pentru reamplasarea statuii lui Mihai Viteazul. Pentru aceste lucrări este alocată, în bugetul pe 2022, suma de 360.000 lei.
Cei mai mulţi vizitatori
Peste 34.000 de turiști au vizitat anul trecut cele cinci obiective turistice administrate de Fundația de Protejare a Monumentelor Istorice din Bihor, pe primul loc situându-se Casa Darvas-La Roche cu 16.196 de vizitatori. De altfel, în acest obiectiv turistic au avut loc o serie de evenimente culturale printre care: Zilele Art Nouveau, expoziţii temporare precum cea de gravură Francisco de Goya – 275 de ani de la naştere, lansarea numprului 10 al revistei de cultură Familia sau recitalul de poezie George Coşbuc al actorului Eugen Ţugulea.
Tot la Casa Darvas-La Roche a fost achiziţionat patrimoniu în vederea clasării parţiale ca bunuri culturale în categoria fond, în valoare de 128.184 lei, însumând un număr de 394 obiecte. Clasarea bunurilor se va realiza prin colaborarea cu experţi atestaţi pe bunuri culturale, activitate coordonată împreună cu Direcţia Judeţeană pentru Cultură Bihor şi Muzeul Naţional Peleş.
De asemenea, Fundaţia a finalizat procedura de achiziţie din Galsgow în valoare de 20.000 lire, a unui mobilier de epocă proiectat de arhitecţii Vago laszlo şi Jozsef, care urmează să fie restaurat şi pus în valoare în sufrageria Casei Darvas – La Roche, eveniment programat pentru 10 iunie – Ziua Art Nouveau.
Proiecte speciale
Printre proiectele speciale pe care şi le propune Oradea Heritage se numără şi câteva proiecte speciale pilot. De Dragobete, pe 24 februarie, la Casa Darvas – La Roche, vizitatorii vor putea să viziteze obiectivul turistic gratuit, biletul de intrare fiind o floare de primăvară pe care acesta o va aduce cu el. În aceeaşi zi, va fi prezentat proiectul desfăşurat de voluntarii Casei Darvas – La Roche prin finanţare din Fondul European de Solidaritate, proiect dedicat pesoanelor nevăzătoare prin care aceştia vor beneficia de facilităţi în obiectivele turistice.
Printr-un alt proiect pilot se vor realiza materiale de promovare dedicate persoanelor cu deficienţă de auz (filme în limbaj mimico gestual). Angela Lupşea spune că nu mai există astfel de proiecte la nivel naţional pentru accesibilizarea obiectivelor turistice pentru pesoanele nevăzătoare sau persoanele cu deficienţă de auz.
„Joia la Darvas”, în 2022 va căpăta o altă formă, pe parcursul unei luni fiind stabilită o temă. În acest sens, timp de cinci luni, în fiecare joi vor fi invitaţi specialişti din ţară sau din străinătate, dar şi specialişti locali din toate categoriile, care să îşi prezinte povestea în funcţie de tematica lunii respective.
În 2022 se vor realiza acţiuni educaţionale împreună cu entităţile din sfera socială, eparhială, se va demara în octombrie un proiect privind implicarea seniorilor în activităţile desfăşurate în obiectivele turistice prin încheierea unui acord de parteneriat cu Casa de Ajutor Reciproc a Pensionarilor din Oradea şi Direcţia de Asistenţă Socială Oradea şi se va încheia un parteneriat cu OTL în vederea promovării obiectivelor.
De asemenea, în 15 octombrie vor avea loc evenimente dedicate aniversării a 100 de ani de la încoronarea Regelui Ferdinand I la Alba Iulia, printre care editarea albumului de colecţie şi vernisarea unei expoziţii în sala mare a Primăriei.
Trimite articolul
XDrop sustinea ca turistii vor sa vada betoanele, si Bolojan la fel , cu cat mai mult beton cu atat mai multa lume vine. Dar hopa, tot cladirile facute acum 120 de ani atrag.
-
Și nu v-ați propus să-l declarați pe Sfântul ala ocrotitorul orașului, asa cum am văzut adesea ca se practica în occident? Sau e deja declarat?