Într-un comunicat de presă detaliat, reprezentanţii CAS Bihor spun : “Casa de Asigurări de Sănătate Bihor nu poate sta indiferentă la încercările repetate de intimidare şi decredibilizare practicate de către domnul Foncea Gheorghe Dacian atât asupra conducerii instituţiei (indiferent cine este în momentul respectiv Preşedinte Director-General al instituţiei) cât şi a întregului Consiliu de Administratie al C.A.S. Bihor”.
Şefii CAS Bihor zic că Dacian Foncea „deţine pe lângă funcţiile de consilier judeţean, preşedinte al Comisiei pentru protecţie socială, protecţia copilului, sănătate şi familie din cadrul Consiliului Judeţean Bihor, membru în Consiliul de Administraţie al Spitalului Clinic Municipal «Dr.Gavril Curteanu» Oradea şi pe acea de manager al unitatii sanitare private SC Clinica NewMedics SRL.”. Această firmă privată este a unui cetăţean german şi are o capacitate de 30 de paturi care acoperă un număr restrâns de specialităţi medicale.
”Unitatea menţionată nu deţine niciun laborator de analize medicale şi nici farmacie. Nu au fost depuse niciodată la sediul instituţiei noastre liste de aşteptare care să ateste o adresabilitate semnificativă din partea asiguraţilor, aşa cum depun alte unităţi sanitare cu paturi”.
În cifre, şefii CAS Bihor explică:
”Bugetul alocat C.A.S. Bihor pentru servicii medicale în unităţile sanitare cu paturi se împarte între 21 de spitale, din care 12 spitale publice şi 9 spitale private. Localizarea celor 21 de spitale este următoarea: 10 spitale în Oradea şi 11 spitale în judeţ. Bugetul alocat este pentru tipurile de spitalizare continuă şi spitalizarea de zi. CAS Bihor încheie contracte cu toţi furnizorii de servicii medicale spitaliceşti care solicită intrarea în relaţie contractuală deşi structurile avizate de către Ministerul Sănătăţii pentru furnizorii privaţi conţine sintagma «acordarea avizului nu generează obligaţia casei de asigurări de sănătate de contractare de servicii medicale spitaliceşti”.
Astfel, detaliază CAS Bihor, «Domnul manager Foncea Gheorghe solicită C.A.S. Bihor un procent de 60% din bugetul alocat pentru tipurile de spitalizare de zi, urmând ca restul de 40% să fie împărţit la restul spitalelor. Mai mult, dl. manager ne reproşează că dăm prioritate la contractarea serviciilor de spitalizare de zi bolnavilor cu afecţiuni oncologice (bolnavii de cancer) deşi în calitatea de membru al Consiliului de Administraţie reprezintă şi interesele secţiei de oncologie de la Spitalul Municipal. Deoarece nimeni din conducerea instituţiei şi nici din Consiliul de Administraţie al CAS Bihor nu poate să îşi asume o astfel de împărţire incorectă a fondurilor, începand cu anul 2014 ni s-au înaintat plângeri penale (momentan clasate toate), procese civile în instanţă (câştigate de către CAS Bihor), şi periodic comunicate de presă în ziare, în care suntem denigraţi constant la modul cel mai urât cu putinţă («bandiţi» fiind unul din apelativele blânde folosite de către dl.Foncea)».
Fără hibe la controale
CAS Bihor transmite că la sesizarile lui Foncea, CAS Bihor a fost controlată în ceea ce priveşte procesul de contractare a serviciilor medicale de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, Curtea de Conturi, Instituţia Prefectului Judeţului Bihor, Poliţie, „controale care nu au scos în evidenţe nereguli privind împărţirea banului public şi nici încălcări ale legislaţiei în domeniu”.
CAS Bihor spune că Foncea se foloseşte de funcţiile pe care le are pentru denigrarea CAS Bihor: «Ca urmare a controalelor CNAS, Curţii de Conturi, hotărârilor instanţelor de judecată care au dat toate câştig de cauză CAS Bihor şi nu dlui manager Foncea Gheorghe, în acest moment acesta se foloseşte şi de statutul de preşedinte al Comisiei pentru pentru protecţie socială, protecţia copilului, sănătate şi familie din cadrul Consiliului Judeţean Bihor pentru a denigra statutul conducerii CAS Bihor şi implicit a instituţiei în faţa furnizorilor de servicii medicale şi a asiguraţilor din judeţul Bihor».
Şefii CAS Bihor cred ca oricine nu va satisface pretenţiile lui Foncea va deveni pentru el o ţintă: «În perioada imediat următoare se apropie o nouă contractare a serviciilor medicale. Este de înţeles că domnul Foncea Gheorghe, după ce a fost dat afară din sistemul public de sănătate, veniturile dânsului sunt strâns legate de încasările unităţii sanitare private SC Clinica NewMedics SRL. Din acest motiv, orice preşedinte director-general al CAS Bihor care nu-i va satisface pretenţiile materiale cu impact asupra profitului unitatii private pe care o conduce va deveni ţinta atacurilor sale cu acuzatia “de abuz în funcţie“.
Citiți principiile noastre de moderare aici!