Administraţia spitalelor orădene se teme că va trebui să pună în curând pacienţii să-şi achite o parte din serviciile medicale. Aceasta în condiţiile în care Casa de Asigurări de Sănătate a redus finanţarea unităţilor din municipiu, alocând însă mai mulţi bani unor spitale din judeţ care nu şi-au redus cheltuielile de funcţionare şi asigură servicii inferioare celor oferite de spitalele orădene.
„Nu e exclus ca la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, la Spitalul Municipal sau la Obstetrică şi Ginecologie să se pună la intrare afişe care să anunţe pacienţii că spitalele ar putea fi obligate de CAS să instituie coplata serviciilor medicale fără caracter de urgenţă. Aceasta fiindcă CAS a scăzut alocările de fonduri către spitalele orădene”, a răspuns ieri viceprimarul orădean Gheorghe Carp întrebării ziariştilor privind situaţia în care au ajuns spitalele orădene
Alături de Carp, responsabil ca edil de coordonarea spitalelor preluate anul trecut de municipalitate de la Ministerul Sănătăţii, s-a mai aflat conducerea Spitalului Clinic Judeţean, care i-a susţinut criticile faţă de CAS.
Dezavantajaţi în serie
„CAS Bihor nu ţine cont nici de clasificarea spitalelor, nici de specializarea cadrelor medicale din spitalele orădene faţă de colegii din restul judeţului, şi nici de complexitatea cazurilor pe care le rezolvă spitalele din reşedinţa de judeţ”, a mai acuzat Gheorghe Carp. Potrivit acestuia, culmea e că CAS Bihor dezavantajează spitalele municipiului de reşedinţă inclusiv din punctul de vedere al alocării de fonduri în funcţie de numărul de paturi.
„Spitalele din Oradea au circa 2.100 de paturi, adică între 70 şi 75% din totalul numărului de paturi de spital din judeţ. Dar spitalele orădene primesc de la CAS doar 60% din fondurile alocate pentru serviciile medicale prestate în judeţ. Aceasta deşi peste 60% din pacienţii spitalelor orădene vin din afara municipiului”, a punctat dr. Carp.
În plus, viceprimarul Oradiei a menţionat că majoritatea cazurilor medicale complexe se rezolvă la Oradea, dar spitalelor municipale li se decontează doar jumătate din sumele acordate de CAS spitalelor din judeţ trimit tocmai acele cazuri la Oradea.
Săptămâna trecută a avut loc o nouă întâlnire între reprezentanţii municipalităţii şi a spitalelor orădene din subordine la sediul CAS Bihor. „Am arătat conducerii CAS Bihor că nu este corectă maniera în care au alocat fondurile pentru spitalele orădene. Ne-au răspuns că privind probleme invocate nu pot lua o decizie decât în cadrul Consiliului de Administraţie, abia luna viitoare. Întretimp, dacă nu se corectează situaţia, vom fi nevoiţi să luăm măsuri extreme şi nepopulare, urmând ca pacienţii să fie solicitaţi să acopere singuri costul spitalizării”, a atenţionat viceprimarul Gheorghe Carp.
C.H.
Spital „rasfatat” de CAS Bihor
Citiți principiile noastre de moderare aici!