Conform informaţiilor primite, toate persoanele fizice autorizate „au obligaţia declarării anuale a veniturilor”, ca care se aplică „cotele de contribuţie la FNUASS (fondul naţional unic al asigurărilor sociale de sănătate – n.r.) prin depunerea la sediul instituţiei noastre (CAS Bihor – Şoseaua Borşului, km 4) a Deciziei de impunere anticipată pentru anul în curs şi a Deciziei anuale pentru anul precedent”.
Şi cei cu profesii libere
CAS atenţionează şi persoanele care exercită profesii libere sau sunt autorizate potrivit legii să desfăşoare activităţi independente că trebuie să depună “declaraţia privind veniturile estimate pentru anul în curs – având la bază Decizia de impunere pentru plăţi anticipate cu titlul de impozit emisă de Administraţia Financiară – până la prima scadenţă trimestrială, respectiv până la 25 martie anul în curs”. CAS anunţă că scadenţele trimestiale de plată sunt 25 martie, 25 iunie, 25 septembrie şi 25 decembrie şi avertizează că „neplata la scadenţe produc majorări şi penalităţi de întârziere”.
Aceeaşi categorie de persoane trebuie să depună, potrivit CAS Bihor, „declaraţia privind venitul efectiv realizat aferent anului precedent, având ca bază venitul stabilit în Decizia de impunere anuală pentru veniturile realizate din România – emisă de către Administraţia Financiară, având ca termen de depunere şi de plată a eventualelor diferenţe în plus 60 zile de la data comunicării deciziei de către Administraţia Financiară, după care se percep majorări şi penalităţi de întârziere”.
Inspectorii CAS Bihor transmit şi că „obligaţia declarării anuale a veniturilor realizate din activităţile independete, potrivit Codului Fiscal, cade in sarcina persoanei fizice care realizează aceste venituri. In cazul neachitării la termen a contribuţiilor datorate fondului de către persoanele fizice, altele decât cele pentru care colectarea veniturilor se face de către Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), C.N.A.S. prin casele de asigurări sau persoane fizice sau juridice specializate, procedează la aplicarea măsurilor de executare silită pentru încasarea sumelor cuvenite bugetului fondului şi a majorărilor de întârziere în condiţiile Codului de Procedură Fiscală”.
Persoanele cu profesii libere sau autorizate potrivit legii să desfăşoare activităţi independente îşi pot dovedi calitate ade asigurat prin prin adeverinţă emisă de către CAS Bihor, dar pentru acest lucru ei trebuie să fie la zi cu plata la fondul de sănătate, adică să aibă plătit pe ultimii cinci ani cotizaţia la CAS (dovada se face prin stagiul de cotizare, carte de muncă, acte studii, adeverinţă somaj, etc).
Şi ceilalţi sunt obligaţi
Şi persoanele fără venituri în ultimii cinci ani trebuie să plătească cotizaţia aferentă ultimelor şase luni (baza de calcul fiind salariul minim pe economie la data plăţii), dacă vor să devină asiguraţi (sau păţesc vreo nenorocire şi au nevoie de servicii medicale). Altfel ei vor fi „rezolvaţi medical” doar dacă au urgenţe medico-chirurgicale sau afecţiuni endemo-epidemice.
Persoanele coasigurate trebuie să îşi prelungească, dacă mai au nevoie, calitatea de asigurat prin depunerea ultimei adeverinţe eliberată de C.A.S. Bihor.
Până la 30 iunie se acordă facilităţi fiscale în cuantumul prevăzut pentru perioada 1 ianuarie 2012 – 30 iunie 2012: reducere de majorări cu 25% şi reducerea penalităţilor cu 50%.
Reprezentanţii firmelor sunt şi ei atenţionaţi de CAS Bihor că „termenul de depunere a dosarelor pentru recuperarea indemnizaţiilor de concedii medicale este de 90 de zile de la scadenţa depunerii Declaraţiei unice D112”.
O.S.
Citiți principiile noastre de moderare aici!