Consiliul de Administrație al Casei Județene de Asigurări de Sănătate (CAS) Bihor a avizat, în ședința de marți, proiectul de buget pentru anul 2023, dar a făcut și o previziune a bugetului pe 2024-2026. Potrivit directorului Dorel Dulău, acest buget a fost evaluat din punct de vedere al necesității serviciilor medicale pentru asigurații bihoreni.
[eadvert]
„Am încercat să fim cât se poate de obiectivi și să evaluăm necesitatea tuturor asiguraților în funcție de tendința bolilor care la noi, din păcate, sunt în plină dezvoltare: bolile oncologice, diabetul, bolile cardiace ș.a.m.d. Astfel, am încercat să mărim cererea, solicitând suplimentarea bugetului”, a spus juristul Dorel Dulău, șeful CAS Bihor.
De asemenea, pe partea de diabet, acesta a solicitat suplimentarea fondurilor alocate pentru pompele de insulină, care se montează și în Bihor, de când acesta se află la cârma instituției. În acest fel, bihorenii nu mai sunt nevoiți să facă drumuri până la Centrul Universitar din Timișoara.
„Aceste bugete sunt previzionate, sunt avizate și sperăm noi, cât de curând vor fi aprobate și de către Casa Națională. În acest context, al construirii unor bugete pentru anii ce urmează, îndemnăm și furnizorii de servicii medicale să se adapteze necesităților de pe piață. Și aici revenim, pe lângă tratamentele pentru adicții, pe care o să le repetăm, sperăm cât de curând să se dezvolte și îngrijirile la domiciliu, care iar sunt un fenomen”, a spus Dulău.
Îngrijirile la domiciliu, decontate prin CAS
El a afirmat că începând cu anul 2024, îngrijirile la domiciliu vor fi finanțate direct de Casa Națională de Sănătate, prin programele de sănătate, prin CAS-urile județene. Cu alte cuvinte, finanțarea și decontarea acestor servicii va fi o chestiune sigură.
Șeful CAS Bihor îi îndeamnă pe medicii de familie să se obișnuiască și să încerce să presteze servicii de îngrijiri la domiciliul asiguraților. Dulău se referă la acte medicale minore, precum injecții, pansare etc.
„Pentru o persoană din Dobrești sau dintr-alt sat aleatoriu luat din județul Bihor, este destul de greu să vină până la Spitalul Județean pentru acest tip de servicii. Poate nu are bani de transport, poate nu are bani pentru alte lucruri, iar atunci medicul de familie este unica lui sursă de prestare de servicii medicale. Dezvoltarea acestor servicii medicale la nivelul medicinei primare este mai mult decât importantă. Bineînțeles că în municipiul Oradea lucrurile stau relativ mai bine și sunt mai dezvoltate. Dar din prisma aceasta, furnizorii pot să se pregătească și să intre în contractare și pentru această parte”, îndeamnă Dorel Dulău.
Acesta este de părere că prevenția este foarte importantă, fiind un subiect neacoperit sau acoperit parțial de către furnizori.
„Prevenția se poate face începând de la școală, iar aici îi îndemnăm pe medicii școlari care se află în structura unității administrative Oradea să se implice în această educație și să sprijine asigurații sub 18 ani. De asemenea, medicina școală este foarte importantă. Aici intră și medicina dentară. Și ei pot ajuta foarte mult, prin acțiuni de prevenție. Știm foarte bine că toate aceste tratamente din zona dentară sunt destul de scumpe, serviciile medicale costă mult și credem că prevenția ar ajuta mult la degrevarea bugetului FNUASS de aceste sume de bani”, a mai adăugat Dulău.
Acesta a spus că instituția pe care o conduce întreprinde acțiuni de control, pentru a verifica modul de eliberare a concediilor medicale.
„Sunt o preocupare continuă pentru noi. Aceasta nu înseamnă că nu trebuie să se elibereze concedii medicale. Suntem în sezonul rece, Covidul este în continuă creștere, dar concediul trebuie eliberat cu respectarea legii, atât din punct de vedere administrativ, cât și din punct de vedere medical”, atrage atenția șeful CAS Bihor.
Citiți principiile noastre de moderare aici!