Fănel Covaciu a fost obligat de Judecătoria Oradea să muncească 80 de zile în folosul comunității și să plătească 2.500 de lei, cheltuieli judiciare. Specialiștii îi vor recolta probe pentru stocarea profilului său în Sistemul Naţional de Date Genetice Judiciare, se arată în sentința Judecătoriei Oradea, ce poate fi atacată cu apel în termen de 10 zile.
Băut și cu căruța nesemnalizată
Accidentul a avut loc în seara de 14 noiembrie 2022, în jurul orei 20:20, când Covaciu se îndrepta spre casă într-o căruță, alături de fiul său minor și alți doi bărbați. El era cel care ținea frâiele, deși, cu puțin timp înainte fusese în Sântelec, acasă la cuscrul său, unde băuse coniac și bere.
A susținut că nu se simțise afectat de alcool, așa că s-a urcat în atelajul tras de doi cai și a plecat spre casă, în Tășad. Deși nu avea voie să circule acolo cu căruța, a intrat pe DN 76 Oradea – Beiuș, iar când a ieșit din Hidișelu de Sus a fost lovit din spate de un autoturism condus de un consătean de-ai lui, de 35 de ani.
Conducătorul auto a povestit că, aflat într-o curbă, a observat în fața sa, la doar câțiva metri, o căruță care nu avea niciun element reflectorizant și nicio sursă de lumină. Bărbatul a frânat violent și a tras de volan spre stânga, dar nu a reușit să evite impactul.
În urma ciocnirii, copilul de 5 ani și 11 luni al căruțașului a căzut pe asfalt și a fost grav rănit. Nu a mai putut fi salvat, în ciuda manevrelor de resuscitare făcute de echipele de salvare. Polițiștii l-au testat pe tatăl victimei și au aflat că acesta avea o alcoolemie de 0,92 mg/l alcool pur în aerul expirat, respectiv de 2,22 g/l alcool pur în sânge. În plus, căruța nu era înregistrată.
Soția conducătorului auto, care tocmai se întorcea de la muncă, a fost rănită ușor și a avut nevoie de 3-4 zile de îngrijiri medicale.
Experții criminaliști din Timișoara au stabilit că autoturismul avea o viteză de cel mult 83 km/h în momentul impactului și că ar fi putut sesiza căruța de la o distanță de 30 de metri. „Cauza producerii accidentului o constituie deplasarea vehiculului cu tracțiune animală pe timp de noapte fără să fie echipat cu mijloace de iluminare corespunzătoare”, au explicat specialiștii.
Fănel Covaciu și-a recunoscut vina și a regretat cele întâmplate, instanța stabilind ca executarea pedepsei să fie suspendată pe un termen de supraveghere de doi ani.
Citiți principiile noastre de moderare aici!