Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor continuă scanareacărţilor de muncă. Conform statisticilor intituţiei pentru etapa de preluare a datelor din carnetele de munca s-au recepţionat în perioada 1 ianuarie – 31 decembrie 2009 10.062 carnete de muncă. Dintre acestea 3.268 carnete de muncă au fost aduse de către Inspectoratul Teritorial de Muncă Bihor şi 6.784 au fost aduse de către persoane fizice şi angajatori , care au realizat vechime în muncă anterior perioadei de 1 aprilie 2001.
„Din numărul carnetelor de muncă preluate pentru etapa de prelucrare a datelor, s-au finalizat la sfârşitul anului trecut 8.268 carnete muncă”, a precizat Leontin Ţîrle, directorul coordonator al Casei Judeţene de Pensii Bihor.
Scanate
Pentru etapa de scanare a carnetelor de muncă şi validarea acestora în arhiva electronică special constituită la nivelul Casei Naţionale de Pensii şi alte Drepturi de Asigurări Sociale, s-au recepţionat anul trecut 70.998 carnete de muncă.
Din numărul carnetelor de muncă preluate pentru etapa de scanare, s-au finalizat la sfârşitul anului 63.326.
„Conform normelor în vigoare termenul de finalizare a preluării carnetelor de muncă în vederea preluării datelor din acestea este 30 septembrie 2010 iar de scanare şi arhivare electronică 30 noiembrie 2010”, punctat Leontin Ţîrle.
În situaţia foştilor asiguraţi ai sistemului public de pensii, care nu au domiciliul sau reşedinţa în România, carnetul de muncă poate fi prezentat pentru prelucrare casei teritoriale de pensii în a căreia rază au fost asiguraţi ultima dată sau, după caz, din raza de domiciliu a persoanei desemnate de către titular, însoţit în mod obligatoriu de copia actului de identitate a titularului.
Carnetele de muncă transmise prin poştă caselor teritoriale de pensii, trebuie însoţite obligatoriu de copia actului de identitate a titularului cu codul numeric personal valabil în România.
Cei care nu prdau cărţile de muncă sunt pasibili de amenzi. „Nerespectarea termenelor de predare a carnetelor de muncă de către angajatori şi persoane fizice conform progrămarii stabilite, constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 300 la 600 lei, în cazul persoanelor fizice, şi de la 1.500 la 5.000 lei, în cazul persoanelor juridice”, a spus directorul CJP Bihor.
S.Al.
Citiți principiile noastre de moderare aici!