Municipalitatea a pregătit un nou regulament pentru repartizarea de parcele de câte 250 metri pătraţi tinerilor care vor să îşi construiască locuinţe în baza Legii nr. 15/2003. Regulamentul va fi dezbătut public luni, de la ora 14:00, în Sala Mare a Primăriei Oradea. O condiţie esenţială impusă de Legea 15 este ca solicitanţii cu vârsta sub 35 de ani să nu fi deţinut până acum o proprietate. În plus, prin noul regulament, municipalitatea vrea să oblige solicitanţii să-şi împrejmuiască parcela în maxim trei luni de la atribuire şi să depună o garanţie de bună execuţie în valoare egală cu impozitul pe care îl vor plăti în următorii zece ani. Cele două obligaţii sunt prevăzute la punctele e) şi f) ale articolului 29 din proiectul de regulament ce poate fi citit pe Portalul Bihor Online (www.bihon.ro), ataşat acestui articol, cât şi pe site-ul Primăriei (www.oradea.ro).
Primarul Ilie Bolojan,a motivat înăsprirea condiţiilor la scurt timp după ce municipalitatea a revocat în luna aprilie concesionarea a 51 de loturi întrucât beneficiarii nu şi-au îndeplinit obligaţiile privind construirea imobilului. Edilul şef explica atunci că noile condiţii sunt pentru a nu fi blocate parcele de solicitanţi neserioşi în timp ce alţi tineri orădeni chiar ar vrea să-şi construiască locuinţe pe terenurile disponibile.
„Asigurarea utilităţilor şi amenajarea pânzei freatice dinspre Uzina de Apă au provocat municipalităţii costuri foarte mari, în medie de 500 de milioane de lei vechi pentru fiecare beneficiar. Nu mai dorim ca aceste investiţii majore să zacă din cauza unor solicitanţi fără resurse financiare”, explica Bolojan.
151 de parcele libere
Pe lângă cele 51 de parcele eliberate prin revocarea concesionării lor, Consiliul Local a mai aprobat înscrierea în cartea funciară a altor 100 de loturi nou amenajate şi dotate cu utilităţi, aflate în proprietatea municipiului Oradea. Astfel că noul regulament va fi aplicat în primă fază la repartizarea a 151 de parcele aflate în Cartierul Tineretului, între Calea Clujului şi Uzina de Apă.
Tot articolul 29 din proiectul de regulament mai obligă solicitanţii, prin punctele g) şi h) să obţină autorizaţia de construcţie în maxim un an de la preluarea terenului şi să obţină autorizaţia de luare în folosinţă definitivă a locuinţei în maxim patru ani de la preluarea terenului.
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!