Cartierul Nufărul I este pe cale să devină un exemplu de referință în regenerarea urbană din România, odată cu aprobarea de către Consiliul Local a studiului de fezabilitate și a indicatorilor tehnico-economici pentru construcția unei parcări subterane de aproximativ 1000 de locuri și a unui parc în zona „Onisifor Ghibu”. Aceste investiții majore vin în completarea altor inițiative de revitalizare a cartierului.
Consiliul Local a aprobat, în ședința din 31 iulie, studiul de fezabilitate și indicatorii tehnico-economici pentru realizarea unei parcări subterane și a unui parc în zona Onisifor Ghinu, alături de procedura de expropriere a unui teren de 2180 mp și a unor edificii private, în vederea realizării obiectivului de investiții „Regenerare Urbană – Cartier Nufărul I”.
„Acesta este unul din cartierele în care s-a investit cel mai puțin în ultimii 10 – 15 ani. Având în vedere că în această vară se vor încheia lucrările la proiectul Geotermal – Nufărul I, urmează să demarăm procedura pentru partea de regenerare urbană. În principal am mers pe achiziționarea terenurilor/construcțiilor, uzând de expropriere doar acolo unde au fost construcții ușoare, realizate pe terenuri proprietatea municipiului sau a statului. Ceea ce e important este că toată suprafața necesară pentru regenerarea urbană este a municipiului și că astfel putem merge mai departe”, a explicat primarul Florin Birta în cadrul conferinței de presă din 31 iulie 2024.
Până în prezent au fost depuse trei cereri de finanțare, în valoare de 45 milioane euro, acestea referindu-se la spații verzi, trotuare, piste de biciclete, locuri de joacă, drumuri și parcări.
Potrivit primarului, rețeaua de termoficare a fost realizată în totalitate din momentul implementării proiectului Geotermal Nufărul 1, în prezent Compania de Apă lucrând la reabilitarea rețelelor deteriorate de apă din cartier, astfel încât toată partea de subteran să fie rezolvată odată cu demararea proiectului de regenerare urbană.
Parcare subterană cu 1000 de locuri
Noua parcare subterană din zona „Onisifor Ghibu” va fi construită sub actualul parc și sub o parte din curtea Colegiului „Onisifor Ghibu”. Parcul de deasupra parcării va include terenuri de joacă pentru copii și zone verzi, oferind un spațiu plăcut și funcțional pentru locuitorii cartierului.
Valoarea totală a investiției în parcare este estimată la aproximativ 225 milioane lei, cu un termen de execuție de 24 de luni. Primarul Florin Birta a precizat că, după eliminarea rezervelor de implementare și ajustările bugetare, valoarea efectivă a investiției este estimată la aproximativ 28 milioane de euro.
„Toate SF-urile aprobate în ultima perioadă trebuie să cuprindă acei indici –rezerve de implementare de 25% și o marjă de buget care se ridică la vreo 48% din valoarea investițiilor. Practic, scăzând acele rezerve de implementare care vor dispărea de la faza de proiect tehnic, estimăm valoarea investiției undeva la 28 milioane de euro. După aprobarea indicatorilor, vom depune spre finanțare și această parcare, ceea ce înseamnă că partea de parc, zona de deasupra parcării, dar și dotările interioare din parcare vor fi finanțate din fonduri europene. Astfel, din cei 28 de milioane de euro, 4,5 vor fi finanțări europene”, a spus Birta.
Lucrările de execuție pentru regenerarea urbană și construcția parcării sunt programate să înceapă în primăvara anului viitor, după finalizarea procedurilor de licitație care vor fi demarate în cursul acestui an.
„Când tot acest proiect va fi implementat, cu spații verzi, locuri de joacă, parcări, cartierul Nufărul 1 va fi un model de regenerare urbană în România și cred că va fi unul dintre cele mai frumoase cartiere din țară”, a spus primarul Florin Birta.
Trimite articolul
X2500 copaci taiati din cei 4000. Deja sistemele de udare a ierbii de pe Nufarului nu msi functioneaza. Neterminatii astia considera ca trebuie gazon scump cu irigare scumpa decat copacii actuali. Niste jegodi ordinari
Nufărul forever!
Alo, Birtăjan, Oradea are un singur cartier?
Uraaa! Sa vina drujbasii!
Cum.se planteaza copacii peste parcarea de beton? In loc de copaci va fi iarba sau ceva de genul parcului de pe acoperisul pietii Rogerius
Parc nu va fi construit, e parc si acum acolo. Atat ca noul parc va fi fara copaci