În „Anul Iuliu Maniu” au fost lansate, miercuri, la Oradea două cărţi dedicate Sfinxului de la Bădăcin. Evenimentul a fost organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea, Fundația Culturală Memoria, Revista Memoria, Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și Revista BD Historia. Anul 2023 a fost declarat prin lege „Anul Iuliu Maniu”, în acest an împlinindu-se 150 de ani de la nașterea lui Iuliu Maniu (8 ianuarie 1873) și 70 de ani de la tragica sa moarte, în Penitenciarul Sighet (5 februarie 1953).
FOTO: Alexandrina Chelu-Schorr
Moderatorul manifestării a fost prof. univ. dr. Gabriel Moisa, managerul Muzeului Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, care a precizat că în Anul Maniu, instituţia muzeală va onora personalitatea marelui om politic şi prin alte evenimente. Cărțile au fost prezentate de dr. Marin Pop, șef Secție Muzeografie – muzee locale, Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău și dr. Cristina Liana Pușcaș, muzeograf Secția Muzeul Orașului Oradea, Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal. La eveniment a vorbit şi episcopul greco-catolic Virgil Bercea.
Cartea „Iuliu Maniu. Politică și morală” scrisă de Părintele Cristian Borz și fiica sa Ana-Maria a apărut anul acesta la Editura Școala Ardeleană și Caietele Silvane cu o prefaţă semnată de Ion Andrei Gherasim. Este un proiect editorial dedicat lui Iuliu Maniu la 150 de ani de la naștere și 70 de ani de la trecerea în eternitate. Volumul a apărut sub egida: Academia Română, Institutul de Istorie „George Barițiu” Cluj-Napoca, Fundația Transilvania Leaders, Centrul de Cultură și Artă al Județului Sălaj și Casa Memorială „Iuliu Maniu” din Bădăcin. „Iuliu Maniu, pentru modul în care a înțeles să facă politică, merită să fie propus model pentru generațiile viitoare de politicieni”, subliniază autorii cărţii.
După multe tururi ghidate timp de 20 de ani la Casa memorială „Iuliu Maniu”, preotul Cristian Borz spune că această carte a apărut ca o necesitate, foarte mulţi fiind interesaţi de viaţa lui Iuliu Maniu. Acesta provenea dintr-o familie respectată de luptători pentru cauza națională a românilor transilvăneni. Cartea povesteşte felul în care Iuliu Maniu a trăit la Bădăcin cu oamenii locului și oaspeții care i-au călcat pragul. Este povestea unui om cultivat, credincios și dedicat binelui națiunii române, o monografie a vieții și carierei sale politice.
„Îi felicit din toată inima pe Părintele Cristian Borz și pe Ana-Maria Borz pentru această carte atât de necesară, pentru felul în care au știut, știu și, cu siguranță, vor ști să prezinte și să ducă mai departe moștenirea lăsată de Marele Iuliu Maniu. Într-o lume care se caută, noi, românii, suntem beneficiarii de drept ai unui adevărat model și exemplu pentru viitor”, a scis în prefaţa cărţii Ion Andrei Gherasim.
A doua carte lansată este un roman grafic interactiv intitulat „Momente din Istorie. Vol. III. Iuliu Maniu” a apărut tot anul acesta, la Editura Fundației Culturale Memoria. Proiectul a fost realizat în parteneriat cu Casa Memorială „Iuliu Maniu” Bădăcin, co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național 2023. Cartea propune un tur virtual al Casei Memoriale „Iuliu Maniu” de la Bădăcin prin intermediul benzii desenate istorice – realizată de Mihai I. Grăjdeanu, precum și o cronologie desenată în cadre succesive a celor mai importante momente din viața lui Iuliu Maniu. Prin cartea de benzi desenate la care a lucrat timp de un an, Mihai I. Grăjdeanu speră să atragă publicul tânăr să cunoască istoria României şi mesajul unei poveşti despre curaj, principii şi sacrificiu.
Citiți principiile noastre de moderare aici!