Întâlniri între prieteni. Socializare la o ceaşcă de cafea. Alina, Florentina, Violeta, Radu Mihai, Sorin , Liliana. Sunt doar o parte dintre cei 20 de tineri, cu o medie de vârstă de 24 de ani, care se întâlnesc lunar, de aproape doi ani, la „schimbul de cărţi”. Acţiunea se derulează, simultan, în mai multe oraşe din România. Organizatoarea acţiunii, în Oradea, este Liliana Ianculescu, proprietara blogului lilisor.net. Membrii grupului au profesii dintre cele mai diverse, sunt blogeri şi internauţi, dar pasiunea pentru print nu le-a fost alterată de calculator.„Bine ai venit în grupul celor ce schimba cărţi în Oradea. Aici vom discuta despre întâlnirile orădenilor. Comunicând, ne vom dezvolta ”, aşa îi întâmpină Liliana pe orădenii dornici să facă schimb de carţi.
Regulile casei
Întâlnirile între iubitorii de cărţi sunt organizate în locuri care să te invite să fii cât mai degajat, relaxat, să te simţi bine. „Schimb de cărţi s-ar putea numi la fel de bine «întâlnire între prieteni». Ne adunăm într-un spaţiu care este anunţat din vreme pe SchimbDeCarti.ro, ne aşezăm cuminţi cărtile pe masă, cercetăm înfometaţi ce au adus ceilalţi şi, astfel, se leagă conversaţii”, spune Liliana.
Blogeriţa spune că de la ediţie la ediţie conversaţiile devin din ce în ce mai animate. „Fiecare e liber să intre în discuţii sau doar să stea şi să asculte, savurând un ceai, o cafea, o ciocolată caldă. Oricine poate participa la aceste întâlniri şi e important de înţeles că nu e vorba de un cerc închis în care toată lumea se cunoaşte cu toată lumea. Puteţi veni şi fără cărţi, doar ca să ne cunoaştem şi să bem un suc împreună. De asemenea, puteţi veni şi pleca oricând şi puteţi lua cărţi chiar daca n-aţi adus nimic în schimb. Dacă nu vreţi să luaţi vreo carte, deşi aţi adus trei, e foarte bine şi aşa. Gestionăm noi circuitul cărţilor pe la cititori. Trebuie doar să va treceţi numele şi «achiziţiile» pe o foaie de hârtie. Atât e de simplu! ”, îi încurajează Liliana pe potenţialii membri ai grupului.
Tocaţi
Cărţile aduse sunt din ce în ce mai diverse: cărţi tip documentar, SF, literatură nouă, literatură veche, scriitori orădeni sau din alte regiuni ale României.Dintre autorii orădeni „tocaţi” în cadrul schimburilor de cărţi nu au lipsit Mariana Gavrilă- Ispita Episcopului, o carte care se citeşte pe nerăsuflate, Florin Budea- Politrucuri şi Lucian Cremeneanu – Welcome to my paradise. Una dintre concluziile discuţiile purtate : „aproape 98% din filmele făcute după cărţi au dezamăgit, cărţile fiind mult mai bine primite”, spune Liliana Ianculescu. Cea mai recentă întâlnire a membrilor grupului a avut loc duminică într-o cafea din centrul oraşului. Răzvan Coloja- Fabrica de Furnici, Mihaela Nicola- Cu mănuşi, Stephen King- Carrie, Victor Hip-Doctorul, Stephen King- Misterul Regelui despre scris, Leonard Cohen- Joaca Preferată, Auschwitz au fost autorii şi cărţile care au însufleţit discuţiile.„La această întâlnire s-a stabilit că vom colabora mai bine dacă fiecare îţi exprimă opţiunile literare”, a adăgat organizatorul evenimentului. Fiecare participant va comunica ce cărţi îşi doreşte să citească. Lista centralizată, cu toate opţiunile, o voi publica pe forumul yahoo şi pe blogul meu, pentru a o putea consulta fiecare când doreşte. Poate se găsesc persoane care doresc să aducă la schimb o carte de pe listă”, a adăugat Liliana Ianculescu.
Veronica Bursasiu
Citiți principiile noastre de moderare aici!