„O monografie a Peșterii Meziad apărută din dorința de a face ca această peșteră să devină una turistică, fiind un model de conservare și protecție a valorilor naturale din țara noastră. În carte apar informații cunoscute sau mai puțin cunoscute despre Peștera Meziad. Apar date legate de arheologia, geologia sau geneza peșterii. Noi ne bucurăm că am reușit să păstrăm peștera așa cum e ea, pentru ca turiști să o vadă în splendoarea ei”, a precizat Paul Iacobaș, președintele CAPDD Bihor.
Din carte iubitorii de natură dar și turiștii pot afla despre cum s-a născut Peștera Meziad, cine au fost primi vizitatori. Un alt capitol scris de Gheorghe Racoviță (nepotul marelui speolog român Emil Racoviță) face referire la cercetarea peșterii, iar altul sub penelul lui Călin Ghemiș se ocupă de cercetările arheologice din peșetră. Cartea mai prezintă și habitatele din peșteră cu flora și funa lor. Conform celor de la CAPDD Bihor prima ediție a cărții s-a oferit gratuit colaboratorilor din cadrul diferitelor instituții care au susținut proiectul și tutror celor care au dorit să aibă monografia Peșterii Meziad. Paul Iacobaș a spus că „va mai apărea o nouă ediție a cărții care se va da contra cost. Va fi o ediție mult mai complexă prin prism informațiilor, mai multe poze și o copertă nouă. De asemenea în acest moment se lucrează la traducerea cărții în limba engleză și maghiară”.
O peșteră a turismului
Peștera Meziad este o peșteră mare, fiind una dintre primele peșteri amenajate și mult timp una dintre cele mai lungi peșteri din România (4.750 m lungime cu mai multe nivele) fiind situată pe Valea Meziadului în regiunea sud estică a Munților Pădurea Craiului și zona de vest Munților Apuseni.
Declarată monument al naturii, o rezervație speologică, peștera a fost mereu cercetată intens. În 1921 a a fost vizitată de o echipă de geologi având în frunte pe renumitul speolog român Emil Racoviță. Peștera Meziad a fost reamenajată în 1972 și deschisă pentru turism. Aceasta este inclusă în situl de importanță comunitară Defileul Crișului Repede – Pădurea Criului.
Pe lângă lansarea Cărții Peșterii Meziad, CAPDD Bihor a prezentat și o hartă turistică a Pădurii Craiului, destinată turiștilor, pentru ca aceștia să se poată orienta mai bine în arealul zonei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!