La Muzeul Memorial „Iosif Vulcan” Oradea a avut loc luni, 20 martie, lansarea cărții „Destinul unui evreu comunist într-o democrație populară”, apărută la Editura Ratio et Revelatio, autor Adalbert Rosinger.
Acesta s-a născut la Oradea, unde s-a bucurat de viață, dar, în egală măsură, a și suferit, iar mai apoi s-a mutat la București. Volumul oglindește destinul unui om care a trăit în detenții și internări în lagăre și închisori din perioada interbelică, în timpul celui de-al doilea război mondial și mai apoi după instalarea regimului comunist.
[eadvert]
„Cartea pune în lumină niște probleme care sunt mai puțin cunoscute din istoria trecutului recent”, a declarat jurnalista Judit Simon. Este o personalizare a întâmplărilor cu povești de familie care aduce la cunoștință experiențele personale bazate pe adevăr. Este o mărturie a ce s-a întâmplat în orașul Oradea, pe fundalul marilor transformări sociale și politice „este o carte care merită să o aibă fiecare orădean” a precizat istoricul Cristina Pușcaș.
Manuscrisul de față nu se găsește în vreo arhivă, este publicat la 45 de ani de la moartea autorului Adalbert Rosinger, din 1981. Cartea a fost prezentată de Raluca Lazarovici Vereș, confondator al editurii orădene Ratio et Revelatio, de Robert Schorr, directorul Centrului Comunitar Evreiesc Oradea, de jurnalistul Judit Simon, de Cristina Pușcaș, muzeograf, secția Muzeul Orașului Oradea, de Veronica Rozemberg Rosinger din Haifa, Israel, fiica lui Adalbert Rosinger, respectiv de scriitorul Ioan F. Pop, custodele Muzeului Memorial „Iosif Vulcan”.
Lansarea de la Oradea face parte dintr-un turneu național de promovare a cărții. Au avut loc, o serie de astfel de evenimente în București și în Cluj-Napoca. Evenimentul de ieri de la Oradea a fost organizat de Muzeul Țării Crișurilor Oradea – Complex Muzeal, în parteneriat cu Consiliul Județean Bihor, Primăria Municipiului Oradea și Editura Ratio et Revelatio. Cartea poate fi comandată de pe site-ul Editurii Ratio et Relevatio sau la numărul telefon de 0720/ 545.853 ori achiziționată de la Librăria Humanitas.
Citiți principiile noastre de moderare aici!