Într-o perioadă în care majoritatea instituţiilor culturale sunt în derivă, iar nevoia de frumos a oamenilor a scăzut până la limite alarmante, J.b. perseverează în ideea de a decerna premiul pentru cea mai bună carte a unui autor bihorean publicată de-a lungul unui an calendaristic.
Dublă sărbătoare
Printr-o fericită coincidenţă, ceremonia de acordare a premiului pentru Cartea Anului 2006 în Bihor s-a suprapus cu aniversarea a 4.000 de numere a cotidianului nostru, astfel încât festivităţile, găzduite de Restaurantul Taverna, au fost un dublu motiv de bucurie pentru redacţia ziarului, prezentă in corpore, cât şi pentru invitaţii de suflet la această dublă sărbătoare. Redactorul-şef al revistei Familia, poetul Ioan Moldovan, directorul Teatrului de Stat, Lucian Silaghi, directorul Bibliotecii Judeţene „Gheorghe Şincai”, Traian Ştef, Florian şi Iuliana Chelu, adică sufletele Rock Filarmonicii şi, nu în ultimul rând, susţinătorii rubricilor de comentarii din J.b., Miron Beteg (redactor al revistei Familia) şi Florin Ardelean (redactor-şef TVS Oradea ) au ţinut să onoreze singura manifestare de acest gen din presa locală.
O ediţie specială
„Ne aflăm în faţa unei ediţii mai speciale. De această dată desemnarea câştigătorului nu s-a mai făcut prin jurizare, decizia a fost doar a Jurnalului bihorean – desigur, cu acordul unor membri ai juriului din anul precedent”, a anunţat în discursul său de deschidere redactorul-şef al Jurnalului bihorean, Alexandru Seres.
Onoarea de a anunţa numele câştigătorului şi a lucrării sale i-a revenit poetului Ioan Moldovan, redactor-şef al revistei Familia, şi nu fără motiv.
O valoare sigură
„Vorbim aici de un tânăr autor, născut într-un sat din apropierea Oradiei, care şi-a făcut studiile la Budapesta, aşa cum se poartă acum. Apoi a scos o revistă, aşa cum au apărut destule după 1990. A scris numărate piese, dintre care foarte puţine i-au fost jucate, putând fi, din acest punct de vedere, asemuit cu un alt contemporan de-al nostru, Paşcu Balaci. Un tânăr scriitor, o valoare sigură, din faima căruia trăim mulţi azi, noi, cei care îi împărtăşim gloria. Este o onoare pe care Jurnal bihorean i-o face acum, când se împlinesc 100 de ani de la moartea sa, lui Iosif Vulcan”, a spus Ioan Moldovan, dezvăluind numele premiantului pentru anul 2006. Cartea fondatorului revistei în care a debutat Mihai Eminescu a apărut anul trecut la Biblioteca Revistei Familia, într-o ediţie îngrijită de Florian Chelu. „Teatru din manuscrise” cuprinde lucrări dramatice ale lui Iosif Vulcan, piesele fiind pentru prima dată publicate în volum.
Final cu cântec
Florian Chelu a fost încântat să primească, în numele ilustrului patron al primei serii a revistei Familia, premiul oferit de J.b. „Lucrez de zece ani la această carte, care a devenit o problemă personală pentru mine, şi mulţi dintre colegii voştri, jurnalişti, au spus că am făcut o fixaţie pentru acest subiect. Nu e un fix, e o valoare certă a Bihorului”, a declarat Florian Chelu în alocuţiunea sa. El speră ca, în sfârşit, Ministerul Culturii să finanţeze finalizarea acestei opere care, la final, va fi alcătuită din trei cărţi şi două CD-uri. „Cu sau fără sponsori, tot o vom face”, afirmă el.
Dacă George Enescu a compus o piesă dedicată lui Iosif Vulcan, Florian Chelu are deja un disc cu melodii compuse pe textele marelui bihorean, intitulat „Cel mire ncântător”. De pe acest album, el şi soţia sa au oferit publicului prezent o piesă, o mostră de frumuseţe a operei vulcaniene, gustată de întreaga asistenţă.
Prima ediţie a Cărţii Anului în Bihor a avut loc în 2004, când premiul i-a revenit istoricului orădean Blaga Mihoc, pentru volumul „Valenţele emancipării” (Editura Logos 94). În 2005, premiul a fost obţinut de eseistul orădean Sorin Borza, pentru „A privi şi a stăpâni”, apărută la Editura Universităţii Oradea.
Rogerius: Carmen miserabile (Cântecul de jale), Editura Arca
Teodor Neş: Oameni din Bihor (1848-1918), ediţia a II-a, Biblioteca Revistei Familia
Iosif Vulcan: Teatru din manuscrise, Biblioteca Revistei Familia
Agata Chifor: Oradea barocă, Editura Arca
Gheorghe Vidican: Tratatul de linişte, poeme, Editura Brumar
Mircea Bradu: Dracula land – Dracula park, Editura Arca
Dimitrie Bălan: Oamenii cetăţii şi nopţile lor albe, interviuri, Editura Arca
Szilagyi Aladar: A Klisszura titkai (Secretele clisurii), reportaje, Editura Scripta
Marin Chelu: Zidiri, Biblioteca Revistei Familia
Nicolae Iştoc: Oglinda dintre milenii, Editura Imprimeriei de Vest
Valentin Buda
Citiți principiile noastre de moderare aici!