Evenimentul s-a bucurat de prezenţa directorului Penitenciarului Oradea, comisarul-șef dr. Ioan Ilea, a comisarului-șef Ioana Morar – director al Direcției Reintegrare Socială din cadrul Administrației Naționale a Penitenciarelor.
Au fost prezenţi psihologi, educatori și asistenți sociali din Penitenciarul Oradea, precum și invitați ai instituțiilor publice și organizațiilor neguvernamentale care activează în domeniul reinserției sociale a persoanelor private de libertate: Universitatea Oradea, Centrul Școlar pentru Educație Incluzivă Orizont Oradea, Liceul Tehnologic George Barițiu Oradea, Administrația Social-Comunitară Oradea, Muzeul Țării Crișurilor, Asociația Artiștilor Fotografi din România, Uniunea Femeilor Bihor, Direcția de Sănătate Publică Bihor, Inspectoratul Județean de Poliție Bihor, Teatrul Regina Maria din Oradea, Muzeul Militar Național – filiala Oradea, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Bihor, S.C. Celestica S.R.L., Editura Casa și Asociația Cărarea Vieții.
Două recenzii, carte aplicabilă
Lansarea cărţii s-a bucurat de prezentarea a două recenzii, prima din perspectivă științifică, de către lector univ. dr. Aurora Gavriș, din cadrul Departamentului de Sociologie și Asistență Socială a Universității Oradea, și a doua, din perspectiva colaboratorului în domeniul reintegrării, respectiv doamna Miorița Săteanu, președinte onorific al Uniunii Femeilor Bihor. Ambele abordări au evidențiat calitatea și respectarea exigențelor metodologice din cadrul cercetării relației de interdependență dintre conceptele de recidivism infracțional și excluziune socială în cazul persoanelor care au finalizat pedepse cu închisoarea.
De reţinut că lucrarea conţine elemente de noutate care ar putea fi utilizate în conturarea viitoarelor strategii de diminuare a ratei de recidivă. Comisarul-șef Ioana Morar a susținut necesitatea și importanța unor lucrări de acest gen, care pot fundamenta viitoarele politici și acțiuni de diminuare a ratei recidivei, aspect care este dezirabil și prin implementarea Strategiei Naționale de Reintegrare Socială.
La eveniment s-au conturat discuţii care au evidenţiat ideea necesității diminuării stereotipurilor și preconcepțiilor despre foștii deținuți la revenirea lor în cadrul comunității, ca factor de reducere a recidivei infracționale și implicit de creștere a siguranței comunității.
Cartea comisarului-şef Ţica dovedeşte preocuparea specialiștilor care activează în domeniul reintegrării sociale a deținuților, pentru o abordare științifică a problemelor cu care se confruntă, în cadrul unei perspective mai largi de evoluție dezirabilă a sistemului penitenciar românesc.
Citiți principiile noastre de moderare aici!