Institutul Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția, Muzeul „Ţării Crişurilor” din Oradea, Universitatea din Oradea, Facultatea de Istorie, Relaţii Internaţionale, Ştiinţe Politice şi Ştiinţe ale Comunicării a Universităţii din Oradea şi Societatea Dalmată de Istoria Patriei a organizat, vineri, 20 octombrie, în Sala de conferințe din Palatul Correr, Cannaregio 2214 din Veneția, prezentarea volumului: „Marcella, Venetia e Laudatio. Erudite scritture, Amichevoli dedicazioni”, avându-i ca şi coordonatori pe: Simonetta Pelusi, Florina Ciure, Adriano Pavan. Volumul a apărut anul acesta la Editura Muzeului Țării Crişurilor, Oradea.
[eadvert]
La prezentarea volumului de studii dedicat profesoarei Marcella Ferraccioli au intervenit din partea Muzeului Ţării Crişurilor dr. Florina Ciure, şef Secția de Istorie, și prof. univ. dr. Sorin Șipoș, care i-a înmânat și o plachetă aniversară din partea Universității din Oradea.
Volumul, ce reunește și studii ale reprezentanților muzeului, Gabriel Moisa, Sorin Șipoș, Florina Ciure, se poate descărca de pe site-ul editurii, https://editura.mtariicrisurilor.ro/.
Marcella Ferraccioli, născută în 1943, a absolvit Facultatea de Limbi și Literaturi Străine la Universitatea Ca’ Foscari din Veneția și a fost profesoară la Institutul de Învățământ Superior. A fost responsabilă pentru catalogarea și publicarea a numeroase manuscrise despre Dalmația păstrate în fondurile Bibliotecii Muzeului Correr din Veneția. A publicat studii și articole despre istoria medievală și modernă în reviste științifice și în volume colective apărute în Italia, Croația, Polonia, Grecia, România, Statele Unite, Tunisia etc.
Împreună cu Gianfranco Giraudo, este coautoarea a numeroase volume privind relațiile dintre Veneția și Istria, Dalmația, Ragusa, Insulele Ionice, Principatele Române, Ucraina, Rusia, Asia Centrală și Africa de Nord. A publicat studii de specialitate în periodice științifice românești, precum „Crisia”, „Analele Universității din Oradea. Istorie-Arheologie, „Transylvanian Review”, „Acta Musei Varadiensis”, „Anuarul Institutului Român de Cultură și Cercetare Umanistică din Veneția”, „Caietele Casei Române de Veneția”, cât și în diverse volume de studii apărute la Cluj-Napoca, București, Oradea, Timişoara, Alba Iulia, Chişinău.
Volumul este împărțit în trei secțiuni: „Laudatio”, „Scrieri erudite” și „Dedicații prietenești” şi este dedicat savantului Marcella Ferraccioli care şi-a dedicat decenii cercetării. Preşedintele Academiei Române, Ioan Aurel Pop, a apreciat-o întotdeauna ca fiind deschisă la dialog și gata să ofere informaţii valoroase din investigaţiile în arhivele şi bibliotecile venețiene, o prezență de neînlocuit în lumea istoriografiei italo-române, a subliniat în prefaţa cărţii Simonetta Pelusi.
Citiți principiile noastre de moderare aici!