În ultima ședință a Senatului, membrii acestuia au fost chemați să voteze modificările la Carta Universității din Oradea (UO). În 6 mai, senatorii și-au exprimat, prin vot secret, opțiunile pentru modificările propuse de cadrele didactice și studenții Universității. Ulterior, Comisia de Calitate a Senatului a numărat voturile și a rescris Carta, iar în ședința de luni, 13 mai, senatorii s-au reunit pentru a valida ultima formă a documentului.
„În total au fost peste 500 de propuneri. Comisia s-a reunit de 11 ori. Fiecare ședință a durat câte trei sau patru ore. Nu am participat la toate ședințele, ci doar la unele dintre ele. Am supus la vot propunerile. Cele mai multe au fost aprobate. În 6 mai, Senatul a aprobat propunerile pe un buletin de vot”, a declarat președintele Senatului Universității, Sorin Curilă.
Modificări
Una dintre modificările propuse vizează cel puțin 100 de persoane din comunitatea academică orădeană. Ea se referă la modificarea mandatelor celor cu funcții de conducere sau executive (rector, președinte de senat, prorectori, decani, directori de departamente).
Senatul a limitat la două mandate (de maximum 8 ani) toate mandatele șefilor Universității, indiferent de perioada în care s-au derulat şi de întreruperile acestora.
De asemenea, senatorii au îngrădit și posibilitatea de a candida pentru un nou mandat a persoanelor care împlinesc vârsta de pensionare în timpul mandatului.
Articolul referitor la incompatibilitățile dintre decani și afinii până la gradul III nu a trecut de Senat.
„Propunerea prin care decanul care avea o rudă cadru didactic în facultate era declarat incompatibil nu a trecut. Propunerea prin care directorul de departament nu putea avea în departament afini până la gradul III a rămas. Era și vechea Cartă”, a explicat Curilă.
O altă propunere votată de Senat este ca desemnarea decanilor să se facă în baza unui concurs organizat de rector, dar Comisia de analiză a dosarelor candidaților să fie constituită din reprezentanți ai Executivului (50%) și din reprezentanți ai Senatului (50%).
„În situația în care există cazuri de balotaj, rectorul va numi o comisie de divergență care trebuie validată de Senat”, a precizat Sorin Curilă.
O altă propunere menită să reducă cheltuielile Universității se referă la comasarea departamentelor care au mai puțin de 15 membri (cadre didactice titulare).
În total există 47 de departamente la nivelul Universității Oradea. La 17 dintre acestea, numărul de membri este sub 15.
„S-a dat o derogare de la această condiție. Dacă există cercetare științifică de excelență în departamentul respectiv, să se dea o derogare de 15%. De exemplu, Departamentul de Istorie, unde este o școală doctorală de prestigiu, cu tradiție și performanțe. Derogarea se va face de către Senat”, a declarat Sorin Curilă.
Fără penali
Un alt articol din Cartă prevede că persoanele care au condamnare pentru acte de corupție sau infracțiuni contra patrimoniului, constatate printr-o hotărâre judecătorească definitivă, sunt incompatibile cu statutul de cadru didactic universitar.
Între măsurile prin care rectorul poate fi demis, a primit votul senatorilor articolul care prevede că șeful Universității poate fi demis „în situaţia în care rata execuţiei bugetare înregistrează valori negative doi ani consecutivi, rezervele financiare sunt în descreştere, indicatorii lichidităţii şi ai solvabilităţii patrimoniale, precum şi echilibrul financiar, relevă o situaţie financiară precară şi o structură de finanţare instabilă”.
Totodată, s-a modificat structura Senatului. Dacă până acum era alocat un număr de membri în Senat, în baza unei grile stabilite în 2012, când a fost realizată vechea Cartă, acum, datorită modificării structurilor facultăților, s-a ajuns la principiul proporționalității dintre cadre didactice și studenți.
„Va rămâne același număr de 76 de membri, dar unele facultăți vor pierde, altele vor câștiga membri în Senat”, a arătat Curilă.
De asemenea, prorectorul responsabil cu problemele studențești va fi desemnat de rectorul Universității, după consultarea cu studenții. Totodată, s-a votat ca organizațiile studențești și școlile doctorale să aibă reprezentanți în Senat.
Carta va fi trimisă Ministerului Educației, pentru avizare. După ce va primi avizul Ministerului Educației, va fi publicată pe site-ul Universității.
Citiți principiile noastre de moderare aici!