[eadvert]
Ilie Bolojan, președintele CJ Bihor, a transmis luni, într-o conferință de presă, care sunt avantajele realizării acestui consorțiu. El a dat ca exemplu garda comună pe partea de Radiologie. Liderul CJ a spus că, în prezent, în județ nu există suficienți radiologi pentru a asigura garda.
„Cu ajutorul Telemedicinei, vom putea avea gardă comună și orice pacient ajunge la spital va fi diagnosticat imediat”, a explicat Ilie Bolojan.
Totodată, ar fi avantaje și pe partea de analize de laborator, pentru că, în cadrul parteneriatului propus de CJ și Spitalul Județean, pacienții nu vor mai fi plimbați între spitale, pentru analize medicale. Recoltarea ar urma să se facă la spitalele din județ, probele vor fi transportate la Spitalul Clinic Județean din Oradea, unde există „printre cele mai moderne laboratoare de pe piață”, care face analize cu „randamente mari”. Rezultatele analizelor ar urma să fie transmise electronic, în județ, „într-un timp foarte scurt”.
Această procedură ar duce și la o scădere a prețului analizelor medicale, potrivit președintelui CJ.
Bolojan a vorbit și de avantajele pe partea de achiziții, care, dacă se fac în cadrul unui consorțiu, pentru cantități mai mari de medicamente sau materiale sanitare, de exemplu, ar putea ieși la prețuri mult mai mici.
„Ca această formulă să devină operațională, Ministerul Sănătății trebuie să vină cu normele de aplicare a legislației”, a subliniat Ilie Bolojan, care a adăugat însă că „există disponibilitate și susținere pentru acest proiect”.
Gheorghe Carp, managerul Spitalului Clinic Județean de Urgență Oradea, susține că acest consorțiu este un model luat din experiențele altor state, care s-au lovit, la fel ca România, de probleme ca resursele financiare limitare și personal medical redus. El a dat exemplul Suediei, Statelor Unite și Canadei, „care au ajuns la concluzia că schemele de organizare nu mai sunt eficiente”. El a subliniat că prin acest proiect autoritățile își propun să „ajutăm spitalele din județ, nu să le închidem” și că „nimeni nu este subordonat nimănui” și niciun spital nu „își pierde statutul juridic”.
Bolojan a anunțat că în toamnă ar urma să fie definitivat statutul consorțiului și clarificate toate aspectele legate de colaborarea dintre unitățile sanitare din județ, urmând ca ulterior consiliile locale care au spitale în subordine să își dea votul pentru participarea în consorțiu, iar de la începutul anului viitor consorțiul să înceapă să funcționeze.
Trimite articolul
XIn primul rand ar trebui că medici de la stat sa nu mai lucreze la privat,când medicul de la stat te cheamă la privat și în caz de operatie te cheamă înapoi la stat ,oare spitalul nu pierde……nu consorțiu ne trebuie ….ne trebuie um pic de ordine în sistem
La o naștere doctorul de la stat te primește doar la cabinetul privat și în fiecare lună 400 Ron plus spaguta 1000 Ron +anestezistul 200ron…..oare cine pierde…..de ce ascundeți mizeria sub preș?
Ni mai stie pensionaru’ asta penibil ce sa faca da poate fura mai mult. La unii chiar nu-i ajung banii de pe lume sa se. opreasca din furat ?