Orădenii care consumă carne de miel au declanșat în aceste zile „Operațiunea mielul”, unul dintre cele mai căutate alimente în această perioadă. Având în vedere că la Oradea nu s-au mai vândut miei vii din 2019, când era autorizat centrul pentru sacrificarea mieilor din fosta Piață Ioșia Nord, cei care doresc să-și aleagă un miel viu trebuie să se deplaseze la fermele din jurul Oradiei.
Cât costă carnea de miel
Dacă anul trecut, mielul viu se vindea cu 13 – 14 lei/kg sau 26 – 28 de lei kilogramul în carcasă, anul acesta ciobanii cer 18 – 20 de lei pe kilogramul de miel viu sau 40 de lei/kg în carcasă. Unii asigură și transportul la domiciliu. Contactele pot fi găsite pe site-urile de produse tradiționale sau de casă din Bihor.
[eadvert]
Dar acesta este un preț bun pentru carnea de miel, pentru că în unele locuri, carnea de miel s-a scumpit mai mult decât dublu față de anul trecut. Astfel, în hala de carne de la Piața Cetate măcelarii cereau 50 – 55 de lei pe kilogramul de carne de miel. La fel se vindea carnea de miel și la supermarketuri și la unele măcelării.
Sfaturi
Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Bihor avertizează asupra achiziției de carne de miel de la persoane necunoscute și de pe marginea drumului, direct din portbagajul mașinilor.
Trebuie știut că, carnea de miel provenită din sacrificarea mieilor în spații special aprobate temporar de către DSVSA Bihor va fi marcată cu o stampilă de formă rotundă, cu diametrul de 3,5 cm.
În reţeaua magazinelor de alimentaţie publică poate fi introdusă doar carne de miel provenită din unităţi de sacrificare autorizate (abatoare) ce sunt marcate cu marcă ovală.
DSVSA Bihor avertizează că este interzisă comercializarea animalelor vii, a cărnii și produselor din carne provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane (PPA). Datorită evoluției pestei porcine africane, toate târgurile de animale de pe raza județului au activitatea suspendată pe termen nedeterminat.
Vânzarea animalelor vii este permisă doar direct din exploatații de animale, înregistrate în BND (baza națională de date), care sunt situate în zone care nu sunt supuse unor măsuri de restricție sanitară veterinară ca urmare a evoluției unor boli, doar după verificarea stării de sănătate a acestora de către un medic veterinar împuternicit, care va emite și documentele legale necesare înstrăinării animalelor.
De asemenea, se interzice comercializarea stradală a alimentelor, comercializarea ambulantă a acestora sau din mijloace de transport. Depistarea acestor cazuri atrage după sine sancţionarea contravenţională cu amenzi de până la 40.000 lei, şi confiscarea în întregime a cantităţilor de alimente expuse la vânzare.
Miel vs câine
Potrivit ANSVSA, carnea de miel poate fi uşor confundată cu cea de câine de către o persoană neavizată. De aceea, este important să analizăm particularităţile dinţilor.
„Ovinele dispun de incisivi numai pe maxilarul inferior, pe cel superior având un burețel gingival, lipseşte dentiţia incisivă. Iar membrele anterioare şi posterioare se termină în formaţiuni ungulare, respectiv copite biongulate. În acest sens, este de preferat ca mielul sacrificat să aibă capul ataşat de carcasă, precum şi porţiunea terminală a unui membru. De asemenea, oaia are 5 vertebre sacrale (de la nivelul pelvisului), în timp de câinele are doar 3, iar osul sacrum (al bazinului) este lung la ovine, în timp ce al câinelui este scurt şi aproape pătrat. Câinele are fibulă, osul mai subţire paralel cu tibia, iar mielul nu are acest os al gambei. Ficatul de miel are 4 lobi, iar cel de câine are 6. Carnea de miel dezosată se deosebeşte de cea de câine prin mirosul înţepător de carne de oaie”, transmite ANSVSA .
Citiți principiile noastre de moderare aici!