După ce a străbătut oraşul începând cu ora 14, pe traseul Bulevardul Decebal – strada Tudor Vladimirescu – Piaţa Unirii, cele patru care alegorice sosite de la Debreţin s-au odihnit în Piaţa Unirii pentru câteva ceasuri. Prilej numai bun pentru orădenii pasionaţi de selfie-uri cu carele alegorice, ce au reprezentat coroana ungară, stema Oradiei, mamuţii ce vor ajunge la centrul comercial Forum din Debreţin şi un păstor cu oile sale, alegorie pentru oraşul primei coroane maghiare, Esztergom.
Din cauza alaiului, circulația rutieră a fost blocată zeci de minute pe bulevardul Decebal, iar apoi pe strada Tudor Vladimirescu.
Care, muzică, produse
Dacă pe treseu sute de orădeni au admirat de pe margine cele patru care alegorice, însoțite de formații de dans și muzică, la sosire, în jurul orei 15 Piaţa Unirii s-a aglomerat. Acolo, încă înainte cu o zi fusese înfiinţat Târgul gusturilor şi produselor din Valea Ierului, organizat de Primărie cu ONG-urile din siajul PPMT.
De altfel, liderii partidului lui Tokes, Csomortanyi Istvan şi Zatyko Gyula erau şi ei în piaţă şi supervizau manifestările. Producătorii din Valea Ierului, din zona Oradiei, din Borş dar şi din Nucet şi-au vândut produsele, multe dintre acestea tradiţionale, având lipită de produse autocolantul cu simbolul Asociaţiei producătorilor din Valea Ierului. S-a vândut miere, siropuri, turtă dulce artizanală, brânzeturi, diverse gemuri şi dulceţuri, compoturi, legume, lavandă, săpunuri naturale, seminţe de flori, chiar şi gablonţuri.
Imediat după sosirea carelor alegorice, Ansamblul folcloric Bihorul a furnizat un moment artistic popular. Ulterior, pe scena amenajată în faţa intersecţiei cu strada Vasile Alecsandri au performat fanfara şi majoretele din oraşul maghiar Tiszafured.
În ciuda aglomerării pietonale a Pieţei Unirii, de astă dată traficul nu a fost închis circulaţiei, aşa cum obişnuieşte Primăria să o facă în fiecare weekend.
Citiți principiile noastre de moderare aici!