Consilierul educativ Mihaela Alexandru de la Oraselul Copiilor a prezentat joi bilanţul primei etape a proiectului filantropic „Din inimă de copil”, iniţiat de Administraţia Imobiliară Oradea (AIO). Scopul proiectului, de stimulare a simţului social şi a laturii caritabile, a atras implicarea a 17 unităţi de învăţământ din Zona Metropolitană Oradea.
Din materialele de creaţie asigurate de AIO, elevii au realizat lucrări artistice pe care le-au vândut apoi în expoziţii găzduite în şcoli şi la Orăşelul Copiilor. În prima etapă s-au adunat 15.890 lei în urma expoziţiilor la care s-au adăugat 2.110 lei prin tombola caritabilă desfăşurată la Orăşelul Copiilor de 1 Iunie.
„Banii au fost repartizaţi unor copii cu nevoi speciale de către o comisie formată din câte un membru al fiecărei şcoli, plus doi reprezentanţi ai AIO. Propunerile au venit din partea şcolilor iar beneficiarii au fost selectaţi în ordinea importanţei şi urgenţei” a precizat Mihaela Alexandru.
Astfel, cei 18.000 lei vor fi împărţiţi între Robert Alexandru Boroş (12 ani) din Ciutelec (comuna Tăuteu) şi George Ilisie (9 ani), elev la Şcoala „Andrei Mureşanu” din Oradea.
Proteză pentru picior
Robert cu piciorul stâng amputat sub genunchi în urma muşcăturii unui cal, are nevoie de o proteză de gambă modulară, estimată la 10.500 lei. CAS decontează 2.417 lei iar diferenţa de 8.100 lei va fi acoperită prin proiectul „Din inimă de copil”. Iar George suferă de o deficienţă de vedere rară şi gravă: aniridie congenitală. George este elev foarte talentat şi silitor, drept pentru care colegii săi au strâns o sumă record pentru el, adică 4.084 lei. George are nevoie de un aparat electronic care măreşte imaginile (ca o lupă), recomandat de Centrul de Asistenţă Tehnologică pentru deficienţe vizuale. Aparatul polonez ONIX Deskset, care costă 2.234 euro plus transportul, va fi achiziţionat graţie proiectului.
Până acum s-au înaintat 11 propuneri, dintre care unele au fost cazuri sociale. Întrucât trei dintre copii au precizat că au nevoie de computere, nu de bani, ei au avut prioritate în prima etapă.
Astfel, firma sponsor a proiectului, SC Bene Internaţional, oferă un laptop pentru Daniel Petru Mara (11 ani), din Cihei, suferind de tetrapareză spastică, şi câte un computer pentru Horvath Helga (14 ani), de la Liceul German „Friederich Schiller”, suferindă de hipoacuzie, precum şi pentru Ungvari Csilla (16 ani), elevă la Şcoala „Lucreţia Suciu”, întreţinută doar de tatăl ei pensionar.
Dintre cele şase cazuri rămase pentru etapa a II-a a proiectului, care se va finaliza la „Toamna Orădeană” se remarcă Paulina, suferindă de hipoacuzie, Dan Mierluţ, suferind de tetrapareză spastică, Adrian Piţ, cu insuficienţă renală şi Reka Balogh care, având o deficienţă la picior, a solicitat o bicicletă specială.
Factbox: Aportul Şcolilor
Şc.„Andrei Mureşanu” 4.084 lei
Şcoala din Sântandrei 1.541 lei
Şc. „Octavian Goga” 1.440 lei
Şcoala nr. 16 1.155 lei
CN „Iosif Vulcan” 1.135 lei
Liceul German 1.110 lei
Şcoala din Sânmartin 1.089 lei
Liceul „Lucian Blaga” 863 lei
Liceul Greco-Catolic 834 lei
Lic. „Onisifor Ghibu” 720 lei
Lic. Penticostal Betel 400 lei
C.S.E.I. nr. 1 376 lei
C.H.
Citiți principiile noastre de moderare aici!