Asociaţia Caritas Eparhial Oradea va asigura calificare gratuită pentru 60 de persoane aparţinând grupurilor vulnerabile – persoane de etnie romă – din Oradea şi comunele Sântandrei şi Finiş. Calificarea se va face în domeniile în care urmează să lucreze, odată cu înfiinţarea a trei forme de economie socială: firmă de construcţii, depozit cu vânzare de articole de îmbrăcăminte şi mobilier second-hand şi atelier de confecţionare lumânări. Aceste activităţi vor avea loc în cadrul proiectului „Implicare activă pentru dezvoltare comunitară” demarat de Asociaţia Caritas Eparhial Oradea, în parteneriat cu SC Public Euroconsulting SRL. Proiectul are o valoare de 2.193.040 lei şi este finanţat din Fondul Social European, prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, în domeniul de intervenţie „Dezvoltarea economiei sociale”.
Evenimentul de lansare al proiectului coincide cu sărbătorirea a 10 ani de activitate a Asociaţiei Caritas Eparhial Oradea.
„Sărbătorim 10 ani de la înfiinţare cu lansarea acestui proiect. În acest timp, dincolo de cifre şi de date, am încercat să vedem omul în cel căzut care ne cere ajutorul, să-l privim cu credinţă şi să-l ajutăm prin caritate. În rapoarte, lucrăm cu cifre şi facem statistici. În realitate, în viaţa de zi cu zi, ne întâlnim cu oameni flămânzi, murdari, bolnavi, lipsiţi de educaţie, uneori fără speranţă. Ne uităm în ochii lor şi luptăm împreună cu ei, sperăm împreună cu ei, ne întristăm cu ei şi ne bucurăm pentru fiecare progres pe care îl fac”, a spus la lansare preotul Olimpiu Todorean, preşedintele Asociaţiei Caritas Eparhial.
Facilităţi
Obiectivul general al proiectului este facilitarea accesului pe piaţa muncii a unui număr de 60 de persoane, pe perioada implementării proiectului (5 ianuarie – 31 decembrie 2015).
„Considerăm că activităţile proiectului vor aduce o schimbare benefică în rândul beneficiarilor, întrucât o mare parte dintre aceştia vor deveni persoane active care vor contribui la bugetul de stat şi nu vor mai avea nevoie să fie asistaţi pasiv din bugetul de stat”, a declarat Monica Suciu, managerul proiectului.
În cadrul proiectului vor fi organizate cursuri de calificare și cursuri de scurtă durată pentru 60 de persoane de etnie romă. Dintre acestea, 16 persoane vor fi angajate în cadrul celor trei societăţi înființate de Caritas Eparhial Oradea și cel puțin 5 persoane de etnie romă vor fi angajate pe piața muncii, ca urmare a oferirii serviciilor de mediere a muncii.
Conferința s-a bucurat de participarea ONG-urilor locale, a potențialilor beneficiari, precum și a autorităților publice locale, care au avut ocazia să previzioneze impactul proiectului asupra comunităților unde va fi implementat.
Citiți principiile noastre de moderare aici!