Joi e Ziua Mondială a Sănătăţii Orale, ocazie cu care doctorii de la Direcţia de Sănătate Publică Bihor demarează campania de informare – educare – comunicare: „Ai grijă de dinţii tăi!”.
Cariile dentare reprezintă o problemă majoră de sănătate publică în ţările industrializate, afectând, conform datelor furnizate de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, 60-90% din copiii de vârstă şcolară şi marea majoritate a adulţilor, transmit medicii bihoreni.
„Cariile se datorează în principal obiceiurilor alimentare greşite şi igienei dentare deficitare” spun medicii, care informează că sănătatea orală poate fi ameliorată printr-o prevenţie corespunzătoare, începând de la dinţii de lapte ai bebeluşilor şi până la protezele seniorilor.
„Mulţi părinţi nu iau în serios îngrijirea dentară a copiilor lor, considerând că dinţii de lapte cariaţi cad în cele din urmă, dar cariile lasă urme importante asupra dinţilor permanenţi. Comportamentele sanogene se formează de la vârste mici, de aceea rolul familiei este esenţial în formarea atitudinilor şi deprinderilor sănătoase”, atenţionează inspectorii sanitari, pe baza datelor de la medicii stomatologi.
Doctorii încurajează oamenii, spunând că prin control medical regulat, cariile pot fi depistate şi tratate precoce, de aceea vizitele regulate la medicul dentist, de două ori pe an, trebuie să devină o obişnuinţă.
În judeţ
Fiindcă este vorba de o problemă de sănătate publică, inspectorii sanitari anunţă că vor continua în judeţ implementarea proiectului educativ „Pentru copii frumoşi, dinţi sănătoşi”! Scopul acestuia este de informare şi educare corectă cu privire la normele si regulile de sănătate/igienă orală a tuturor copiilor din clasa a II-a, informarea cadrelor didactice şi a părinţilor cu privire la importanţa şi seriozitatea cu care trebuie abordată această temă. Nu în ultimul rând, se urmăreşte formarea tinerilor studenţi (medici dentişti) în comunicarea cu micii pacienţi, abilităţi de comunicare si relaţionare. De reţinut că acest proiect se derulează cu ajutorul Facultăţii de Medicină şi Farmacie, Specializarea Medicină Dentară şi cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Bihor.
Rezultate
Proiectul iniţiat de către specialiştii DSP Bihor a demarat începând cu anul şcolar 2010-2011 şi de atunci încoace au fost informaţi peste 12500 elevi, 590 cadre didactice şi s-au format 165 studenţi în comunicarea cu pacienţii.
Anul acesta, la proiect participă ca parteneri voluntari 54 studenţi care au desfăşurat activităţi educative cu 2200 elevi din clasa a II-a, ţinta finală fiind efectivul total de 6400 elevi din clasa a II-a/ judeţ Bihor.
Medicii vor să sensibilizeze părinţii privind importanţa cariei dentare la copii şi vor să informeze adulţii despre metodele eficiente preventive, pentru formarea deprinderilor sănătoase şi evitarea tratamentelor costisitoare de mai târziu. Doctorii îşi doresc să informeze şi adolescenţii şi adulţii, dar şi femeile însărcinate cu privire la metodele preventive necesare pentru sănătatea orală proprie şi a viitorului copil.
Citiți principiile noastre de moderare aici!