Conform tradiției locale, dacă e 21 august, în Oradea ajung o parte dintre carele alegorice care, cu o zi înainte, au defilat la Debrețin, de Ziua Sfântului Ștefan. Ediția din anul acesta a fost atipică din mai multe puncte de vedere. Orădenii nu au mai avut o paradă care să însoțească carele de la intrarea în oraș până în centru. Municipalitatea a decis să anuleze acest moment din cauza ambuteiajelor pe care le-ar fi creat, având în vedere că traficul este, și așa, deranjat de multele șantiere din oraș.
Astfel, carele au ajuns în Piața Unirii, pe culoarul din fața Palatului Episcopiei Greco-Catolice, miercuri, la prima oră. De altfel, a fost anulat și micul spectacol care, de regulă, însoțea carele de flori. În numele organizatorului din Primărie – Agenția de Promovare a Turismului în Oradea și Regiune, Mihai Jurca ne-a spus că nicio trupă de dans popular sau de majorete sau de alt fel nu a dat curs invitației de a se înscrie în program. Ca atare, spune directorul APTOR, nu s-a justificat nici închirierea unei scene.
Astfel, alaiul carelor alegorice a fost, de fapt o expoziție a celor cinci structuri. Primul a intrat în scenă carul comun, Oradea – Debrecen, cu cinci personaje surprinse în frenezia unui dans popular. Carul festivalului, reprezentându-l pe Sf. Ștefan – St. Istvan pentru maghiarime, a expus însemne ale regalității iar carul floral al județelor Hajdu Bihar – Bihor a adus în fața admiratorilor o reprezentare a valorilor tradiționale: familia aliniată în spatele mustrăciosului tată, cel care primește pâinea de la un trimis al divinității.
Publicul s-a fotografiat și cu reprezentarea Sfântului Ladislau, a cărui cruce a ajuns „suferindă” după transportul de la Debrețin dar și cu carul orașului japonez Toyama sau cu cel al unui centru comercial.
[related-post post_id=”2304765″]
Citiți principiile noastre de moderare aici!