Festivalul Florilor a mai bifat o ediţie, cea de-a VII-a. Alaiul pestriţ şi-a făcut apariţia pe Bulevardul Dacia puţin după ora 14. Orădenii interesaţi de acest eveniment, şi nu au fost puţin, i-au aşteptat pe trotuarele bulevardului, iar la apariţia carelor alegorice destui au fost aceia care nu au ezitat să coboare pe carosabil pentru a se fotografia sau pentru a-şi fotografia odraslele cu înfloritele şi, în acelaşi timp, spectaculoasele reprezentanţii alegorice.
Cu biciul pe asfalt
La fel ca şi în anii precedenţi, alaiul a fost dominat de oaspeţii veniţi de dincolo de graniţă. Aceasta deoarece, din păcate, nici în acest an municipalitatea orădeană şi Consiliul Judeţean Bihor nu au onorat carnavalul cu vreun car alegoric care să reprezinte cu adevărat Oradea, respectiv Bihorul. Primii şi-au făcut apariţia husarii călare. Caii mândrilor husari şi-au însemnat defilarea pe bulevardul orădean, lăsând urme cât se poate de fiziologice. Majoretele şi dansatorii ce au urmat în alai au trebuit, astfel, să fie mai atenţi pe unde calcă. După momentul husarilor, a venit rândul arcaşilor, reprezentându-i pe strămoşii maghiarilor de azi. Adică pe huni. Arcaşii au avut în mijlocul lor inclusiv un demn urmaş al lui Attila, supranumit „biciul lui Dumnezeu”. Acesta a sosit pe plaiurile crişane cu tot cu biciul din dotare. „Attila” a ţinut să le demonstreze orădenilor că ştie să-l şi mânuiască, pocnindu-l cu nerv de asfaltul fierbinte al Bulevardului Dacia.
După incursiunea în istoria maghiarilor, s-a ivit şi primul car alegoric, inscripţionat în felul următor: „Hargita Megye. Bihor-Hajdu Bihar Megye”. Aşadar, se putea înţelege că era un car alegoric la comun, valabil pentru trei judeţe (!?), realizat şi inscripţionat, probabil, în Ungaria. Acest car alegoric a fost urmat de ansamblul folcloric Crişana, sosit cu tot cu muzica viorilor. Unii orădeni au aplaudat folclorul românesc, în timp ce alţii au apreciat mai mult costumele tradiţionale din localitatea maghiară Komadi. Grupul de maghiari veniţi din aceată localitate au avut răgazul necesar pentru a le arăta orădenilor şi dansul specific zonei lor.
Liszt a închis alaiul
Al doilea car alegoric a fost însemnat cu stema Ungariei, realizată din flori, precum şi cu numele oraşului Debreţin, realizat tot din flori. Alături de alte aranjamente florale, carul respectiv purta o impresionantă reprezentare a coroanei regale maghiare, cu crucea într-o parte, compusă tot din flori.
Nu au lipsit nici majoretele cluburilor Phoenix şi Tempo din Oradea. Un al treilea car alegoric a făcut, practic, publicitate centrului comercial Forum din Debreţin. Prin comparaţie, niciun centru comercial din Oradea nu a găsit oportun să participe la Carnavalul Florilor. Nici acum şi nici în anii precedenţi.
Mai multe domnişoare în toată regula şi-au încântat publicul din stradă cu costumelor lor zebrate şi cu un dans interesant, iar în urma lor şi-au făcut apariţia o trupă de băieţi şi fete. Alaiul a fost închis de carul alegoric reprezentându-l pe Ferenc Liszt cântând la pianul din care să înălţa muza sau, poate, mireasa sa. Carnavalul Florilor „Fereastră deschisă spre Europa – 2011” a continuat în parcarea din strada Independenţei, cu expoziţia carelor şi cu spectacole de muzică folclorică, muzică uşoară, dans şi majorete.
CĂLIN CORPAŞ
Citiți principiile noastre de moderare aici!