Conform normelor în vigoare, porcul se poate tăia în propria gospodărie. În zonele de restricție din cauza focarelor de PPA, mișcarea tuturor animalelor este limitată.
Existenţa focarelor de Pestă Porcină Africană (PPA) a determinat autorităţile să instituie o serie de măsuri. Astfel, micii producători care vând porci vii direct din curte, dar și cumpărătorii au de respectat o serie de reguli clare.
De urmat
Pentru vânzarea porcului de Crăciun este obligatorie anunțarea medicului veterinar care are în grijă exploatația sau care are activitate pe raza localității. Medicul veterinar trebuie notificat cu 24 de ore înainte ca un producător să vândă animalul, iar documentele de mișcare sunt obligatorii. În plus, cumpărătorul porcului, cel care vrea să sacrifice porcul în localitatea sa, trebuie de asemenea să anunțe veterinarul local, care vine la fața locului pentru probele de trichineloză și examinează clinic carcasa, astfel încât să nu existe nicio suspiciune de existență a Pestei Porcine Africane (PPA).
[eadvert]
Conform legislației sanitar-veterinare, porcul viu poate fi cumpărat și mutat dintr-un loc în altul cu două condiții obligatorii: una este ca vânzătorul să dețină cod de exploatație, ceea ce presupune că și animalul trebuie să fie identificat. Iar cumpărătorul la rândul lui poate să dețină cod de exploatație. În plus, se anunță medicul veterinar de cel care vinde porcul, cu 24 de ore înainte, iar acesta întocmește documentul de mișcare. Când porcul pleacă de la un cetățean la alt cetățean, mișcarea este înregistrată automat în baza națională de date. Când ajunge în exploatația celui care cumpără, cetățeanul poate să sacrifice porcul pentru consum propriu, anunțând medicul veterinar care vine și recoltează proba de trichineloză.
Se taie în curte, dar rămâne în curte
Existența unui cod de exploatație este obligatorie pentru crescătorii de animale. Tăierea porcului se poate face în gospodărie, după metoda tradițională pentru consumul familial.
Mișcarea animalelor în zonele unde există restricții din cauza PPA este interzisă. Și sacrificarea este de asemenea oprită, dar există și excepții, în care un crescător poate tăia porcul din exploatație.
În zonele unde sunt confirmate focare și în perimetrele unde se impun restricții, este limitată mișcarea tuturor animalelor pentru o perioadă de 7-10 zile la rumgătoare, iar la porc până în momentul în care se stinge focarul, în cazul cel mai fericit 30 de zile. Acolo se pot face doar sacrificări de necesitate. În acest caz, se anunță medicul veterinar care vine și face examenul anatomo-patologic, după care se permite sacrificarea.
Trimite articolul
XCONDITIA ESENTIALA ESTE :
TREBUIE SA AVETI UN PORC PENTRU TAIERE