Modificarea Codului fiscal aduce o serie de noutăţi pentru persoanele fizice autorizate (PFA), începând cu data de 1 ianuarie 2018. Este vorba despre modificări în ceea ce priveşte impozitul pe venit şi contribuţiile.
„De la 1 ianuarie 2018 a fost redusă cota de impozit pe venit de la 16% la 10%. Impozitul pe dividente rămâne la 5%, la fel cum a fost şi anul trecut”, ne-a informat Laura Morar, consilier în cadrul Biroului Asistenţă Contribuabili de la Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice (AJFP) Bihor.
Contribuţii
Modificări au intervenit şi în ceea ce priveşte contribuţiile de asigurări sociale şi de sănătate.
„S-a făcut trecerea în sarcina salariaţilor a contribuţiilor sociale. Contribuţia la pensie este în procent de 25%, iar la sănătate de 10%. Calculul, reţinerea şi virarea, tot angajatorul o face”, a explicat consilierul de la Finanţele bihorene.
Pentru persoanele fizice autorizate (PFA), contribuţia la pensie se datorează pentru veniturile realizate din activităţi independente şi drepturi de proprietate intelectuală. Obligaţia de a stabili dacă în 2018 se datorează contribuţie la pensie este în funcţie de cuantumul veniturilor din 2017. „Dacă venitul net din 2017 depăşeşte plafonul de 1.900 de lei ori 12 luni de funcţionare (22.800 de lei), persoana este obligată ca până la data de 31 ianuarie 2018 să depună formularul 600 şi urmează ca în 2018 să plătească contribuţia la pensie. Contribuţia plătită va fi un procent de 25% din salariul minim sau dintr-un venit ales de contribuabil, dar nu mai mic de 1.900 de lei”, a specificat Laura Morar. Contribuţia va fi plătită trimestrial.
Cine are venitul realizat în 2017 mai mic de 1.900 de lei pe lună nu este obligat să plătească contribuţie la pensie, dar poate opta pentru plata acesteia la nivelul de cel puţin 1.900 de lei/lună. Excepţie de la plata contribuţiei la pensie sunt pensionarii şi cei asiguraţi în sistemele proprii.
„Pentru contribuţia de asigurări de sănătate trebuie cumulate veniturile din 2017 din activităţi independente, din investiţii, din dobânzi, chirii, activităţi agricole, venituri din alte surse. Dacă se depăşeşte cuantumul de 22.800, până în 31 ianuarie se va depune formularul 600, care cuprinde şi contribuţiile la pensie şi la sănătate, şi se va plăti o contribuţie de 10% la salariul minim”, a precizat consilierul de la AJFP Bihor. Cine are venitul mai mic de 22.800 de lei poate opta să plătească, de asemenea, contribuţia la sănătate.
Citiți principiile noastre de moderare aici!