Persoanele fizice autorizate (PFA) care au obţinut venituri din activităţi independente în cuantum mai mic de 1.900 de lei/lună (22.800 de lei pe an) în 2017 nu sunt obligate să depună declaraţia 600 la Fisc până la 31 ianuarie. Cele care doresc să depună declaraţia, chiar dacă au obţinut venituri mai mici decât cele amintite anterior, o pot face. În aceste condiţii vor plăti o contribuţie la pensie de 25% din salariul minim pe economie, adică 475 de lei/lună. Contribuţia va fi plătită trimestrial (475 lei x 3 = 1.425 lei).
Contract de asigurare
Aceste persoane mai au o posibilitate de a-şi face vechime în muncă, prin contract de asigurare socială încheiat cu Casa Judeţeană de Pensii (CJP) Bihor. „Începând cu 1 ianuarie 2018, contractul de asigurare socială se poate încheia de către orice persoană în scopul asigurării în sistemul public de pensii în vederea obţinerii pensiei pentru limită de vârstă sau în vederea completării venitului minim asigurat utilizat la calcularea acestei categorii de pensie”, ne-a informat Carmen Polman, directorul economic al CJP Bihor.
Contractul de asigurare socială se încheie în formă scrisă între persoana interesată, sau după caz, tutorele, curatorul ori mandatarul acesteia desemnat prin procură specială şi casa teritorială de pensii. Contractul de asigurare socială produce efecte de la data înregistrării acestuia. Plata contribuţiei sociale se face lunar de către persoanele asigurate sau, în numele lor, de către orice altă persoană.
Contribuţia se poate plăti şi anticipat pe o perioadă de cel mult 12 luni. Termenul de plată al contribuţiei este data de 25 a lunii următoare celei pentru care se efectuează plata. Plata cu întârziere a contribuţiei generează dobânzi şi penalităţi de întârziere. În cazul neplăţii contribuţiei pe o perioadă de şase luni consecutive, contractul de asigurare socială se reziliază la iniţiativa casei judeţene de pensii. Stagiul de cotizare realizat până la data rezilierii contractului se valorifică la stabilirea dreptului la pensie.
Cât se plăteşte?
„Pentru luna ianuarie 2018, venitul minim lunar asigurat înscris în contractul de asigurare socială va fi de 1.403 lei, reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut, care aferent lunii ianuarie 2018 este de 4.007 lei. Contribuţia minimă lunară care trebuie achitată de către persoanele asigurate cu contract de asigurare socială pentru ianuarie 2018 este de 351 de lei”, spune directorul economic al CJP Bihor.
Începând cu luna februarie 2018, venitul minim asigurat înscris în contractul de asigurare socială va fi de 1.457 de lei, reprezentând 35% din câştigul salarial mediu brut, care este de 4.162 de lei.
„Contribuţia minimă lunară ce trebuie achitată de către persoanele asigurate cu contract de asigurare, începând cu luna februarie 2018, este de 364 de lei (1.457 de lei x 25%)”, a explicat Carmen Polman.
În ceea ce priveşte contractele de asigurare socială încheiate anterior datei de 1 ianuarie 2018, acestea îşi produc efectele în continuare.
Avantaje
Persoanele care încheie un contract de asigurare socială cu Casa Judeţeană de Pensii Bihor beneficiază de mai multe avantaje. În primul rând vor obţine o pensie garantată de sistemul unitar de pensii publice. Apoi, au dreptul să obţină bilete de tratament balnear, subvenţionate, eliberate de Casa Judeţeană de Pensii Bihor. De asemenea, beneficiază de ajutor de deces.
Încheierea unui contract de asigurare socială se face pe baza actului de identitate. Contribuţia de asigurare socială se poate plăti la ghişeele CJP Bihor, prin virament bancar sau prin mandat poştal.
Persoanele interesate pot obţine informaţii suplimentare la numărul de telefon 0259.430.728, int. 115 sau 156, prin e-mail la adresa: mail@cjpensiibihor.ro sau la sediul instituţiei.
Citiți principiile noastre de moderare aici!