După ce în august angajaţii OTL vor testa pe propria piele sistemul electronic de e-ticketing, din septembrie, în Oradea se va putea călători pe mijloacele de transport OTL prin intermediul cardurilor. În primă fază aceste carduri se vor elibera elevilor şi studenţilor – consideraţi a fi foarte receptivi la nou. După aceea, cardurile se vor elibera şi solicitanţilor de bilete şi abonamente cu preţ întreg. Ultimii care vor primi carduri vor fi pensionarii şi alte categorii de cetăţeni care beneficiază de facilităţi privind costurile abonamentelor. În total, costurile acestui sistem se ridică la 442.000 euro+TVA. Investiţia e suportată de OTL-SA.
În cadrul acestui sistem electronic, inclusiv biletele de călătorie se vor transforma în carduri. Se vor chema portofele electronice şi vor conţine un anumit număr de călătorii cu autobuzul/tramvaiul, în funcţie de suma cu care solicitantul va fi dispus să-şi încarce cardul. Acest portofel electronic va fi transmisibil şi se va putea elibera pe loc. E un sistem analog cartelelor GSM prepay. Şi abonamentul transmisibil de 130 lei va fi transformat în card şi se va elibera pe loc.
Nume, CNP, poză
Şi abonamentele vor lua forma unui card. Abonamentele netransmisibile vor putea fi personalizate, prin inscripţionarea pe card a numelui posesorului, precum şi a primelor şapte cifre din codul numeric personal. În fapt, data naşterii posesorului. Această măsură a fost decisă pentru a se evita situaţiile când anumite persoane se foloseau de abonamentele pensionarilor, a arătat ieri directorul Csuzi Istvan. De asemenea, pe card va putea fi imprimată şi o fotografie a posesorului. Posesorii cardurilor de călătorie inscripţionate cu nume, prenume, data naşterii şi fotografia posesorului nu vor mai trebui să-şi dovedească identitatea printr-un alt act de identificare, în cazul controlului. Şi portofelul electronic va putea fi inscripţionat, la cererea solicitantului. Csuzi transmite că cei care vor beneficia de abonamente gratuite sau cu preţ redus vor trebui să aibă obligatoriu pe card numele, prenumele, cele şapte cifre din CNP şi fotografia. „Dar e în avantajul acelui om, deoarece astfel cardul devine un fel de card de identitate”, subliniază şeful de la OTL.
Potrivit lui Csuzi Istvan, toate punctele OTL vor fi dotate cu camere foto, dar îşi doreşte o cât mai mare dispersie a solicitărilor în toate zonele din oraş, pentru a evita cozile la ghişee.
„În propunerea noastră de regulament, este prevăzută circulaţia în paralel cu sistemul de e-ticketing a biletelor şi abonamentelor obişnuite, până pe 31 decembrie 2012, cu posibilitatea de prelungire. Dar vă spun sigur că se vor folosi în paralel cele două sisteme încă cel puţin un an. Numai la abonamente am dori să avem doar sistemul de e-ticketing până la 31 decembrie”, spune directorul OTL.
Se pot recupera!
Cardurile vor fi eliberate gratuit. În cazul în care un călător îşi pierde cardul, prin sistemul de e-ticketing acesta îşi va putea recupera portofelul electronic/abonamentul. Ceea ce azi nu este posibil. Posesorul de card va trebui să notifice OTL, iar societatea de transport îi va pune la dispoziţie un alt card încărcat cu valoarea respectivă. Contra unei taxe de 10 lei. Sau 5 lei, în cazul în care pe card nu e încărcată nicio valoare. „Un card costă 5 lei. Şi pe noi ne costă circa 1 euro. Alţi 5 lei sunt pentru transferul datelor pe card”, justifică directorul OTL, Csuzi Istvan, această taxă. Csuzi spune că după ce e sesizată de pierderea cardului, societatea locală de transport va fi în stare să îi dea călătorului un alt card în două-trei zile.
OTL iti pune cardu-n mana
Din septembrie, OTL promite să dea primele bilete şi abonamente în sistem e-ticketing. Adică pe carduri. Anunţat iniţial pentru luna iulie, OTL spune că sistemul e-ticketing va fi funcţional în mijloacele de transport în comun şi chioşcuri din luna septembrie. Aceasta pentru că au trebuit compatibilizate sistemul de e-ticketing cu sistemul GPS, chiar dacă cele două sisteme sunt făcute de aceeaşi firmă, Radcom din Bucureşti!
OTL spune că preţurile practicate vor rămâne aceleaşi şi după introducerea sistemului e-ticketing. Biletele şi abonamentele pe suport de hârtie vor circula în paralel cu cardurile. Cardurile ce vor putea fi încărcate cu călătorii se vor numi portofele electronice. Şi abonamentele vor lua forma cardurilor. O dată cu acest sistem electronic, abonaţii OTL vor fi obligaţi să-şi schimbe comportamentul în mijlocul de transport în comun. Chiar dacă au un abonament valabil, călătorii posesori de card-abonament vor fi obligaţi ca de fiecare dată când călătoresc cu OTL să-şi valideze abonamentul! Altfel vor fi amendaţi cu 10 lei, se arată în propunerea de regulament înaintată de OTL spre aprobare Consiliului Local. Motivul: OTL vrea ca prin sistemul de e-ticketing să-şi creeze o statistică proprie, pentru a-şi optimiza activitatea. Astfel, abonaţii OTL cu carduri vor trebui să se comporte ca un călător cu bilet doar pentru că societatea de transport ţine morţiş să-i numere. Pe mijloacele OTL au fost montate câte două validatoare pentru carduri.
Citiți principiile noastre de moderare aici!